10 juni 2024

Jan Hekman bedankt!

Op woensdag 12 juni zal Jan Hekman, tijdens de ALV van het CDA, afscheid nemen als voorzitter van het bestuur. Maar liefst 37 jaar heeft Jan zich ingezet voor het CDA in de lokale politiek. Diverse functies, van secretaris tot raadslid en de laatste jaren als voorzitter heeft hij met hart en ziel vervuld. 

De start 

De politieke carrière van Jan begon eind jaren tachtig in een tijd waar het politieke landschap nog immer gekleurd werd door de verzuiling. Zo ontstond er een vacature die door een lid van de Hervormde kerk diende ingevuld te worden en werd er een appèl op Jan Hekman gedaan. Nog niet direct overtuigd ging hij bij zijn vader te rade en na zijn aanmoediging; “Dat heb je altijd al mooi gevonden dus ik zou het maar doen”, begon Jan aan zijn politieke carrière. Eerst als secretaris in het bestuur en begin jaren negentig werd hij gemeenteraadslid. Daarna jarenlang als voorzitter van het bestuur. 

 

Trots 

Waar ben je het meest trots op? Deze vraag is moeilijk voor hem te beantwoorden want Jan is niet een persoon van successen opeisen of in de spotlights staan. Hij werkt liever aan gedegen en financieel goed onderbouwde plannen. In de tijd dat hij financiën en woningbouw in zijn portefeuille had heeft hij zich hier hard voor gemaakt en met plezier aan de soms lastige dossiers gewerkt.  “Dan kreeg je plannen opgelegd vanuit de provincie die totaal onlogisch waren. Die lijken vanachter het bureau goed onderbouwd maar werken in de praktijk totaal niet. De bureaucratie is dan lastig en stroperig. Toen heb ik een keer de bestuurders uitgenodigd en in een touringcar gezet om, het ging toen om de locatie van de rioolzuivering, te laten zien waar het mis ging in hun plannen en waar hun argumenten geen hout sneden”, legt Jan uit. Dat plan is van tafel gegaan. 

 

Terugkijkend 

In de jaren dat Jan actief was in de Ommer politiek is de omschakeling van een monistisch bestuursmodel naar een dualistisch stelsel toch wel de grootste gamechanger geweest. “Wat dat aangaat is er van de fractie een veel pro-actievere rol weggelegd. Waar destijds de plannen door het college grotendeels werden gemaakt en wij een controlerende taak hadden is er nu veel meer een wisselwerking tussen fractie en college over het samen werken en opbouwen van plannen. Dit vergt wel meer tijd en inzet en ik ben dan ook bijzonder trots hoe onze fractie het doet samen met onze wethouder die een bijzonder zware portefeuille heeft. Zij doet het fantastisch.”  

De toekomst  

“Die zie ik met vertrouwen tegemoet”, zegt Jan als je vraagt hoe het nu verder moet het CDA. “Ik ben enorm blij met de ingeslagen weg en de nieuwe koers die is uitgezet. Van hoog tot laag zie ik dat er gewerkt vanuit het hart en die bezieling slaat aan. We geven toe dat we fouten hebben gemaakt maar dat we door goed samen te willen werken en de kiezer het eerlijke verhaal durven te vertellen, mensen weer aan ons weten te binden. De uitslagen van de Europese verkiezingen zijn een bevestiging van wat wij al zien binnen onze afdelingen. Ledenaantallen groeien weer en het werken vanuit een intrinsieke motivatie met bottom-up en niet top-down benadering en daarbij een realistische en constructieve aanpak gebruiken spreekt mensen aan.”  

Tijd om te vervelen zal hij zeker niet krijgen, gezien zijn vele liefhebberijen zoals pitch en putt, de tuin, zijn trekker en het mannenkoor. Of zoals zijn vrouw het zo mooi verwoord: “Gewoon spontane dingen doen en niet geleefd worden door een agenda, oprechte aandacht en tijd voor elkaar hebben zonder dat je met je hoofd bij de raadvergadering of andere verplichtingen zit.” Wij willen Jan nogmaals bedanken voor alles wat hij voor Ommen en het CDA heeft gedaan en wensen Jan en Dinie een hele fijne en nieuwe periode toe. Dat vele mooie nieuwe belevenissen op jullie pad mogen komen en geniet van elkaar! 

Jan Hekman wordt opgevolgd door Cristian Reijnders. Binnenkort laten wij Cristian aan het woord zodat iedereen onze nieuwe voorzitter een beetje beter leert kennen. 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.