Algemene Beschouwingen programmabegroting 2025 CDA Raalte
Verder bouwen op de kracht van Raalte.
Zo begint de begroting. De wereld verandert, ook in Raalte. Individualisering, vergrijzing en steeds meer jongeren die het moeilijk hebben met de omgeving en met zichzelf. “hoor ik er nog wel bij?”. We hebben ook een grotere groep ouderen en de druk op mantelzorg, ouderen zorg, gezondheidszorg en arbeidsmarkt wordt hier ook groter. We staan voor grote opgaven waar politieke daadkracht voor nodig is, anders kijken en denken en met oplossingen komen die meerdere vliegen in één klap slaan... Daarvoor moeten we elkaar vinden, versterken en fatsoenlijk met elkaar omgaan. Wij willen kijken vanuit de bril “Hoe kunnen we toekomstbestendig zijn en worden?”
Voor onze zijn daarbij de belangrijkste onderwerpen:
Het Sociaal Domein
Het Sociaal Domein ligt qua kosten onder druk. Uit het doelmatigheidsonderzoek van Berenschot ontving Raalte complimenten voor het werkende beleid. En de mogelijke efficiencyverbeteringen en besparingen geven aanknopingspunten voor het maken van een plan van aanpak. Het uitgangspunt is “we gaan niet inleveren op de kwaliteit’. Mogelijke besparingen zijn voor een deel verwerkt in de begroting. Een taakstelling zet tot actie aan. En dat vinden wij krachtig. Wij hebben in oktober het Webinar Kansrijk Partnerschap jeugd en gezin bijgewoond. Dit gaat over het samenspel tussen gemeenten en aanbieders van zorg en welzijn voor jeugd en gezin. Hoe kijkt de wethouder naar dit partnerschap?
De jeugd heeft de toekomst
Willen we de jongere generaties meer aan het roer zetten dan moeten we ze goed faciliteren en zelfredzaam maken. In de begroting komt naar voren dat we de jongere generatie willen betrekken bij thema’s in de gemeente. Op blz. 18 wordt genoemd ‘We hebben oog voor de jongere generaties’. In het programma Bestuur en dienstverlening wordt diverse malen de jonge mensen genoemd in het kader van participatie en actief burgerschap realiseren.
Vraag aan de portefeuillehouder: Kan dit concreter uitgelegd worden? Kan maatschappelijke diensttijd voor jongeren een rol spelen bij het actief betrekken van deze groep? Wat vinden de fracties daarvan?
Wonen en Zorg
Aan de uitvoering van groeibeelden wordt hard gewerkt. Ook wordt ingezet op woningbehoefte naar levensfase om een doorstroom op de woningmarkt te stimuleren. Een mooi voorbeeld is de uitgifte voor CPO woningen en seniorenwoningen in Luttenberg vorige week. De kavels zijn naar Luttenbergers en dat maakt dat bestaande woningen vrij komen voor de woningmarkt. Wij horen uit de samenleving dat er behoefte is aan (pré) mantelzorgwoningen en wij willen ook graag hierin op korte termijn stappen maken. Daarom hebben wij een motie opgesteld om in het 1e kwartaal van 2025 een beleid klaar en inzetbaar te hebben. Maak dit als gemeente mogelijk! Dan geef je invulling aan de gemeenschapszin, werk je mee aan het ontlasten van de zorg en het langer thuis wonen en creëer je doorstroom op de woningmarkt.
Leefbare wijken en kernen
Er zijn mooie initiatieven zoals in de wijk De Langkampen en de bijeenkomsten voor de 50-plussers. Belangrijk voor een leefbaar dorp is het verminderen van groot verkeer in de kern. In 2020 hebben we als CDA vragen gesteld er opgericht om het landbouwverkeer om Heeten te laten rijden. De provincie gaat hierover, en kan door de invoering van kentekenplicht van trekkers hiervoor vanaf 2025 het besluit nemen de rondweg open te stellen voor landbouwverkeer. We zijn benieuwd of de andere partijen hier ook voor zijn en we daarmee het college te verzoeken hier werk van te maken?
Sport en Cultuur dragen bij aan de leefbaarheid, aan het geluk en aan de gezondheid van de inwoners. We hebben wel zorg voor de consequenties van de plannen van dit kabinet die fors wil snijden in de subsidie gelden voor cultuur, sport, gezondheid. Wat betekent dit voor Raalte op termijn? Verzoek aan college om ons als raad tijdig in consequenties mee te nemen. Wij pleiten voor zelfredzaamheid van en samenwerking tussen verenigingen. Mooie voorbeelden hebben we gezien tijdens De Raad op Pad. In Liederholthuis en Laag Zuthem organiseert de gemeenschap het bestaansrecht van het buurthuis of mfa door alles onder 1 dak te houden. Het draait volledig op vrijwilligers. Dat is de kracht van de samenleving. Zijn omni-besturen de toekomst? Wij denken van wel. We zien ook dat de verenigingen in de buurtdorpen er nog niet allemaal aan toe zijn. Hoe kijkt de wethouder/kijken de fracties hier naar?
Wij zouden het CDA niet zijn als we de toekomst van de kerkgebouwen niet mee zouden benoemen. Wij willen graag dat deze gebouwen behouden worden voor de gemeenschap. De meeste kerkdorpen zijn, naar wij horen, al een eind op weg bij het maken van plannen en haalbaarheid scenario’s. We zien ook dat elke situatie maatwerk is. Het gaat om veel geld en gesprekken met het bisdom lopen lastig.
Toekomst voor agrariërs
Het gaat ons aan het hart dat deze groep zolang in onzekerheid wordt gehouden. En nu is er nog steeds geen zekerheid. Wat kunnen wij als gemeente bieden? Bijvoorbeeld de rood voor rood aanvragen zo snel mogelijk afhandelen. We doen oproep aan de wethouder alsjeblieft de agrariërs te helpen in meedenken over de toekomst en in wat wel mogelijk is. Dat helpt hen en is een veel meer positieve insteek. Blijf in gesprek en laat hen niet alleen maar afwachten. In de begroting lezen wij dat er formatie wordt geplust voor het buitengebied, kan de wethouder aangeven welke zaken/thema’s concreet worden uitgevoerd en opgeleverd?
Tot slot. Om de cirkel rond te maken
Raalte heeft de financiën op orde. Voor ons geeft de programma begroting een goede doorkijk. Er komen financieel spannende jaren. We danken het college en de ambtelijke organisatie voor de voorbereiding en het uitwerken van de programma begroting. We hebben een krachtige gemeente. Laten we daar met elkaar aan blijven bouwen, elkaar blijven opzoeken, met oog voor de inwoner en vanuit Noaberschap. Zullen wij het voorbeeld geven? De tips van Henri Bontebal willen we jullie niet onthouden: Groet elkaar op straat, sluit je aan bij een vereniging en word ook een beetje politiek actief.