09 juni 2024

Raadsvergadering 24 mei 2024: CDA opinie m.b.t. aanwijzen clustergebieden windturbines Raalte

De bevoegdheid van grote windturbines ligt bij de provincie. De provincie heeft in eerste instanie de gemeenten de keuze gegeven om als gemeente hierin regie te pakken. Wij, als Raad van Raalte hebben het afgelopen jaar het besluit genomen dat we deze regie willen en hebben daartoe het college de opdracht gegeven hiermee aan de slag te gaan. 
Als CDA Raaltehebben wij in onze speerpunten opgenomen dat wij voor windenergie zijn maar maar dan wel als het een gedragen initiatief is uit de samenleving, van onderop dus.
Maar plots kwam de provincie met de motie ‘Grip op wind’ waarin clustergebieden in Overijssel aangewezen werden. Later werd ook duidelijk dat in de overige gebieden, waaronder Raalte, er alleen nog maar windmolens mochten komen in groepen van minimaal 4. Daarmee zijn we in onze ogen de regie kwijt geraakt, en net zo belangrijk, initietieven van onderop gaat dan ook niet meer lukken.
Wat stelt de Provincie:
De Provincie stelt dat als wij een zoekgebied aanwijzen waar het mogelijk is om 4 molens te zetten dat dan de rest van de gemeente geen zoekgebied meer is. Daarbij hoort dan direct bij dat je de afspraak maakt hoeveel opwek je als Raalte wilt gaan realiseren. Bij een optelling van 4 molens kom je dan aan 80GWH. In ons Res bod hebben we het altijd gehad over 7GWH. Dus we zetten dan als gemeenteraad in 1 keer de handtekening op 80!  Dat is nogal wat.
Een inhoudelijke en proces analyse van onze kant voor de afweging, er zitten risico’s aan het voor en tegen stemmen:
Als we instemmen, kunnen we extra voorwaarden stellen bij de komst van eventuele molens. Echter kan de provincie die altijd overruelen. Waarbij opgemerkt moet worden dat ook de provincie eisen gaat stellen aan participate en bijvoorbeeld lokaal eigendom.
Om te komen tot dit zoekgebied zijn de normen gehanteerd zoals de provincie die adviseert en ook zelf gebruikt. Met andere woorden, als we nu tegen stemmen is het erg aannemelijk dat de provincie in het zelfde gebied uitkomt. Dit moeten we met zijn allen goed beseffen. 
Daarnaast kan het gebeuren dat de 2 andere gebieden weer in beeld komen aan de randen van onze gemeente, waarbij er op Raalter grond niet 4 kunnen maar in cobinaten met onze buren wel een cluster van 4 kan ontstaan. Dus bij tegen stemmen is er de kans dat er meer gebieden in beeld komen. Dit kun je zien als een risico. 
Daarnaast door schoonheeten aan te wijzen als zoekgebied leg je daar het vergrootglas op en heb je ook een risico dat ze daar kunnen komen. Het is dan wel een NNN gebied, maar dit geeft nog altijd geen garanties. Ook de historische en cultuurwaarden geven geen garatie dat het gebied wordt afgewezen. Dit zien wij als CDA als een risico.
Daarnaast is er echt wat te zeggen over het proces van de provincie waar we als gemeente mee moeten dealen. Door de iedere keer veranderende regels vanuit de provincie hebben we niet de tijd gehad om een goede ruimtelijk afweging te maken met daarbij een degelijk en intensief gebiedsproces, waarbij we eisen kunnen stellen aan mileu en gezondheidseffecten.
En vanwaar die haast bij de provincie? De netcongestie is ook in onze regio een probleem. Laten we nu niet alles in rep en roer brengen door met zoveel haast beslissingen te maken. We zien in meerdere gemeentes de worsteling waarbij de bestuurders onder druk beslissingen moeten maken. Dit zou ook een duidelijk signaal naar de provincie moeten zijn.
Dat brengt ons bij vandaag, er ligt een voorstel voor van het college. We hebben voors en tegens bij dit voorstel.
Wij, CDA stemmen uiteindelijk tegen dit voorstel.
We willen hierbij benoemen dat dit niet ligt aan de inspanningen die de wethouder heeft gedaan om te komen tot programmeringsafspraken met de provincie en om naar de opdracht van de raad te handelen.

Voor ons CDA Raalte wegen de volgende punten mee in de beslissing om tegen te stemmen:

  • Er ligt nu een voorstel onder grote druk van de Provincie waarbij je verplicht wordt een zoekgebied aan te wijzen. Het is niet mogelijk om daarvan af te wijken. Met een verplichting van 4 molens. In Raalte komen we dan uit op dit gebied. Als raadslid ben je volksvertegenwoordiger, dit voorstel doet geen recht aan het democratisch proces. 
  • De regie zijn we door de nieuwe regels van de provincie kwijt geraakt.
  • Het gedwongen worden om de sprong van 7 gwh naar 80gwh te maken
  • Door de tijdsdruk hebben we geen gedegen proces te doorlopen.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.