Zomernota 2024 - Raadsvergadering 26-09-2024
Zomerntoa 2024 - Reflectie CDA Raalte - Woordvoering Martine Scholten
Het college vraagt aan ons:
1. De zomernota 2024 vast te stellen met de projectenrapportage gebiedsontwikkeling 2024.
2. In te stemmen met de in de zomernota 2024 opgenomen mutaties in de reserves en de beschikbaar te stellen kredieten.
3. De financiële consequenties van de zomernota 2024 voor het begrotingsjaar 2024 te verwerken en in de programmabegroting en meerjarenraming tot en met 2028.
Ja, daar gaan wij CDA fractie mee akkoord.
Wij vinden de zomernota duidelijk. De informatie avond over de financiën van de gemeente op woensdag 11 september vonden wij heel prettig. Janny Lozeman, Ico Nijboer, Monique van Esterik en Alexander Kreule hebben die avond heel duidelijk uitgelegd hoe de financiën van de gemeente in elkaar steken, welke uitdagingen er zijn op financieel gebied voor de gemeente en aan welke knoppen wij als Raad kunnen draaien. Dank je wel voor deze informatieve avond.
De zomernota geeft een tussenstand aan ten aanzien van de begroting van dit jaar. Wij zien dat als een mooi inzicht om ons als raad ons alvast te kunnen voorbereiden op de begroting van 2025.
Als we inhoudelijk naar de zomernota kijken. Dan staan we, en daarmee bedoel ik de gemeente Raalte, wel voor een aantal uitdagingen of te maken keuzes op financieel vlak. De portemonnee is nog goed gevuld maar dat beeld wordt snel anders. Tegenover ambities staan ook investeringen en kosten. Kosten die door inflatie vaak hoger uitvallen dan ingeschat. En we zien dat het Sociaal domein en Sport onder druk komen te staan. In Raalte hebben we de thema’s van het Sociaal Domein goed op orde. Daar wordt blijvend in geïnvesteerd. Toch hebben we niet altijd grip op alle kosten daarvan. Kosten van Jeugdzorg kunnen door 1 casus enorm hoog oplopen. Berenschot heeft een onderzoek gedaan naar de effectiviteit en efficiency van het Sociaal Domein. Binnenkort worden wij Raad daarover bijgepraat. We zijn heel benieuwd naar de uitkomsten. Wij, CDA Raalte, wensen een handhaving van het niveau van het Sociaal domein en Sport. Want investeren in de gezondheid en het welzijn van inwoners, verdienen we in alle opzichten weer terug.
Vragen die we hebben aan de wethouders:
Op het programma Ruimtelijke ordening, woon- en werkomgeving:
- Wij lezen in de projectenrapportage dat de ontwikkeling op het Franciscushof uit de rode cijfers is gekomen doordat de werkelijke kosten voor het geluidsscherm lager zullen zijn dan begroot. Klopt dat? Voorheen zijn we er altijd van uitgegaan dat we hier in verlies op zouden nemen? Dit is nu van de baan? We zien nog wel dat Franciscushof een project is met een hoger risico. Kunt u wat meer uitleg geven daarover?
- Hoe staat het met het toekomst bestendig buitengebied? In de zomernota zien we 2 groene vinkjes op inhoud en financieel.
Wij hebben in de eerste helft van dit jaar ervaren dat er bij de te behandelen rood-voor-rood aanvragen nog wel wat onduidelijkheden leefden. En in de rond de tafel van medio juli voor de toekomst van het buitengebied ten aanzien van wonen, hebben wij opgeroepen om duidelijkheid te geven en door te pakken met de rood voor rood aanvragen die er liggen. Wat is de status daarvan nu? Kan de wethouder ons een update geven?
Voor het programma Integraal beheer openbare ruimte, hebben we wij de vraag:
- Zou een doelmatigheidsonderzoek zoals bij het Sociaal Domein, ook bij andere domeinen, bijvoorbeeld Beheer Openbare Ruimte, effectief kunnen zijn?