28 mei 2013

Aanpassing en uitbreiding terrein AMBC moet doorgaan

In de raad dreigt een discussie te ontstaan over de berekening van het maatschappelijk belang van de AMBC. Die is uitgekomen op 40% wat neer komt op een bijdrage van 200 duizend euro. Het is niet verstandig te gaan discussiëren over een procentje meer of minder. Het maatschappelijk belang wordt met grote regelmaat door de club aangetoond in de praktijk. Deze uitkomst is acceptabel voor de AMBC en is van heel andere orde dan waar in het verleden over gesproken is. De meeste fracties in de raad van Staphorst hebben jaren geroepen dat de AMBC een nieuwe of vernieuwde accomodatie moet krijgen. Dan moeten we er nu voor ze zijn en spijkers met koppen slaan. We moeten ervoor waken net zo’n discussie te krijgen als bij de voetbal.

Een nieuwe locatie blijkt moeilijk, maar eigenlijk wil de club het liefste op de huidige locatie blijven. Met een aantal aanpassingen en de toevoeging van het naastgelegen Sita terrein kan de vereniging weer jaren vooruit. Aanpassingen zijn zeker nodig om de overlast in de buurt te verminderen, en dat zal ook zeker gebeuren.

 

Bijdrage van CDA woordvoerder Henk Courtz in de raad van 28 mei:

De CDA fractie vind het belangrijk dat een grote vereniging als de AMBC met leden van alle leeftijden, een crossterrein heeft waar het jaren mee vooruit kan. Wij en ook andere fracties hebben dat regelmatig geroepen. In eerdere discussies ging het vaak om een veel grotere omvang en grotere bedragen. Misschien indertijd wel te hoog ingezet met als gevolg dat het niet haalbaar bleek.

We zijn dan ook positief over deze uitbreiding en aanpassing van het crossterrein, dit om zowel de jeugdleden als oudere crossleden voor meerdere jaren van een goede oplossing te voorzien.

We hebben de bezwaren van de omwonenden gehoord en gelezen. maar vinden toch dat er met deze uitbreiding en aanpassingen ook tegemoet wordt gekomen aan de omwonenden. Wij zullen niet ontkennen dat een crossbaan overlast veroorzaakt maar zijn van mening dat de overlast juist zal verminderen. Natuurlijk zal het nooit rustig zijn bij een crossbaan, maar door geluidsmetingen kan hier strak de vinger aan de pols worden gehouden. Wij hebben ook kennis genomen van het advies van de sportraad, die aangeeft dat geluidoverlast niet als negatieve factor meegenomen moet worden omdat het terrein direct langs de spoorlijn ligt. Van het spoor komt minstens zoveel lawaai zegt de sportraad. Daar zit wel wat in, maar het geluid wordt er zeker niet minder van en daarom vinden wij het wel reëel dat dit onderdeel een negatieve score krijgt.

Het maatschappelijk belang van 40 % dat uit de berekening is komen rollen en een bedrag van €200.000 vertegenwoordigd, is naar de mening van het CDA een reëel bedrag waar de AMBC goed mij uit de voeten moet kunnen. Het is overigens niet alleen de sportbeoefening van de leden zelf, er kan ook altijd een beroep op de mensen van deze club kan worden gedaan, bijvoorbeeld als verkeersregelaar bij welk evenement dan ook. Laten we de toertocht met minder validen niet vergeten, menigeen geniet hier van en kijkt hier elk jaar weer naar uit.

Het CDA vindt dat hiermee het maatschappelijk belang wel is aangetoond en dat wordt nog eens bevestigd met de berekening die uitkomt op 40%.  

Het CDA kan instemmen met de het maatschapplijk belang van 40% en de uitbreiding en aanpassing van het crossterrein Het Wiede Gat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.