13 januari 2010

Afschaffen kapvergunningen

Bomenlijst voor kernen?

In het kader van minder regels wordt gewerkt aan het deels afschaffen van kapvergunningen. Vooralsnog lijkt dat alleen haalbaar voor de kernen Staphorst Noord, Staphorst Zuid, Rouveen en Punthorst. De bedoeling is dat vanaf een meter voor de gevel geen vergunning aangevraagd hoeft te worden voor het kappen van bomen of struiken.

De CDA fractie juicht dit toe, maar heeft grote moeite met het opstellen van een bomenlijst die de doelstelling, minder regels, voor een deel weer teniet doet. Angst voor een kaalslag is naar de mening van het CDA ongegrond. Bewoners in de dorpskernen hebben bomen en struiken in hun tuin omdat ze dat mooi vinden. Wanneer bewoners hun tuin willen veranderen zullen ze beplanting weghalen maar ook weer nieuwe aanplanten. Het gaat hier om particuliere beplanting die door bewoners zelf is aangeplant. Wanneer dan rekening moet worden gehouden met een bomenlijst zal dat niet als 'minder regels' overkomen.

Woordvoerder Klaas Kuiper tijdens de commissie van 12 januari:


Toen ik dit voorstel las dacht ik wie bedenkt nu om weer een bomenlijst op te stellen. We hebben een lijst paraat met monumentale bomen. Dat is goed want dit soort bomen moeten we zuinig op zijn. Maar wat nu aan de hand is met dit voorstel is van heel andere orde. Dit voorstel is vanuit de werkgroep minder regels gekomen met als argument dat het moet leiden tot lastenverlichting voor de burgers. Als we minder regels, lastenverlichting en vermindering van de werkdruk willen, dan maken we de kernen wat betreft het kappen van bomen vergunningvrij met uitzondering van die bomen die op de lijst van monumentale bomen staan.

De kernen zijn relatief jong en wat er aan houtopstand in de tuinen en oprijlanen staat (als die er al zijn...), zijn door de bewoners geplant. Als die beplanting om wat voor reden dan ook weg moet, dan is dat des bewoners en niet des gemeentes. De angst dat bewoners zomaar alle bomen weg halen zodra er geen vergunning meer nodig is, vinden wij ongegrond. Het versoepelen van kapvergunningen zou er wel eens toe kunnen leiden dat bewoners van de kernen juist minder vrees hebben bomen te planten of te laten staan omdat ze er ook weer vanaf kunnen wanneer ze dat willen. We hebben het hier wel over de dorpskernen, niet over het buitengebied! En dan ook nog een bureau laten komen om de lijst op te stellen. Het is gezien de criteria niet ondenkbeeldig dat er veel bomen op die lijst komen, waarmee we de doelstelling van minder regels ondermijnen. Het is absoluut overbodig om de houtopstanden binnen de kernen te in beeld te brengen en dan ook nog jaarlijks te inventariseren en bij te houden.

Vergunningsvrij is vergunningsvrij en wat de CDA fractie betreft gaan we dat invoeren


 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.