07 november 2012

Begroting 2e termijn

Hierbij het tweede deel van begrotingsbijdrage van de CDA fractie op 6 november. 

College bedankt voor de beantwoording in eerste termijn.

 

We zullen niet onze bijdrage uit de eerste termijn herhalen, maar de punten die we daarin uitgesproken hebben blijven staan. Op enkele punten komen we nog even terug al dan niet aangevuld met moties en amendementen.

Loonsom: in eerste termijn hebben we vragen gesteld over de loonsom. We hadden vraagtekens bij stijgende lijn in de loonkosten van 2013 ten opzichte van 2012. Een deel is verklaard met het niet opnemen van enkele fte’s in 2012. Inmiddels hebben we van de portefeuillehouder per email een uiteenzetting ontvangen hoe de meerkosten zijn opgebouwd. Dank daarvoor, nu begrijpen we het in elk geval. Maar we zijn wel teleurgesteld over deze ontwikkeling. We hebben een paar jaar geleden een FPU regeling goedgekeurd met de intentie de loonkosten te drukken. Dat is in eerste instantie ook gelukt, maar in no-time weer ongedaan gemaakt. De voordelen van die regeling zijn verdampt en dat is niet de bedoeling geweest, in elk geval niet van de CDA fractie.

In eerste termijn hebben we aangegeven de bezuiniging op het zwembad anders te willen dan voorgesteld. Wij willen eerder beginnen en meer geleidelijk toewerken naar een lagere subsidie. Hiervoor hebben we een amendement, met iets andere bedragen dan in eerste termijn genoemd om het totaalbedrag in 2016 wel te bereiken. We stellen voor in 2013 te beginnen met 35000 euro, vervolgens 45, 55 en 65 duizend. In de begroting staat op pagina 21 dat in 2015 de definitieve discussie over de toekomst plaatst moeten vinden. Wij vinden dat te laat en willen dat volgend jaar al gestart moet worden met het uitwerken van scenario’s. Voor het zwembad is het moeilijk om toekomst plannen te maken wanneer er geen duidelijkheid is waar ze rekening mee moeten houden. Daarom willen wij dat 2013 gekeken wordt naar de mogelijkheden. Wat is er mogelijk zonder gemeentelijke bijdrage, wat is er mogelijk met een bijdrage zoals die bijvoorbeeld resteert na 2016 enz. Kortom in kaart brengen wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Amendement zwembad

Vorige week hebben we voorgesteld om voor de CMV Prinses Margriet eenmalig 10 duizend euro beschikbaar te stellen. Wij dienen daarvoor een motie in waarin we het college vragen dit bedrag beschikbaar te stellen vanuit het budget muziekeducatie/cultuureducatie.

Motie muziekonderwijs

 

Staphorst, 6 november 2012

De CDA fractie,

Jacob Spiker, fractievoorzitter

Herriët Brinkman

Niek Gosker

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.