01 november 2011

Begrotingsbehandeling deel 1

Dinsdag 1 november is het eerste deel van de begroting in de gemeenteraad behandeld. Alle fracties hebben hun opmerkingen gemaakt en het college heeft daar een reactie op gegeven. Dinsdag 8 november is het vervolg, dan kunnen eventueel wijzigingsvoorstellen worden ingediend en zal daarover worden gestemd.

Onderstaand de bijdrage van de CDA fractie:

Inleiding 

Staphorst is een bijzondere gemeente en daar voegen we vandaag  een hoofdstuk aan toe. We houden vandaag voor de tweede keer dit jaar algemene beschouwingen terwijl we dat bij de behandeling van de kadernota in juni ook gedaan hebben. Bijzonder en wat ons betreft vreemd en onjuist. De bedoeling van een begrotingsbehandeling zoals we die nu kennen is volgens onze fractie:  in juni de kaders stellen, visie geven en algemene beschouwingen uitspreken. Vervolgens gaat het college aan de slag om die meegegeven kaders zoveel mogelijk in de begroting te verwerken. In november moeten wij dan als fracties beoordelen of in de begroting datgene is verwerkt waar we in juni om gevraagd hebben. Wat ons betreft geen twee keer per jaar algemene beschouwingen. Maar anderen denken daar anders over...  Wij zullen ons dan ook beperken tot enkele beschouwende woorden en ons vervolgens concentreren op de verwerking van onze wensen in de begroting.  

Wanneer we een onbekende heuvel opklimmen, weten we niet wat erachter ligt, wat het uitzicht is vanaf het hoogste punt. Wellicht een mooi en vredig landschap maar het kan ook een industrieterrein zijn met lelijke gebouwen. In ons leven en zeker in de politiek komen we allemaal voor beslissingen te staan waaraan we ons het liefst zouden willen onttrekken omdat we onvoldoende kunnen inschatten wat er volgt, wat de consequenties zullen zijn. Maar God heeft ons het vermogen gegeven te kiezen en ons daarmee ook verantwoordelijk gemaakt voor onze beslissingen. We mogen die verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. 

De begroting.  

Aan vrijwel alle suggesties die het CDA heeft gedaan bij de kaderstelling is voldaan en zijn in de begroting opgenomen. Een compliment voor het college en de ambtenaren, dank daarvoor. Er past ook een pluim aan het adres van de fracties die, ingegeven door de bezuinigingen, geen extreme wensen hebben gesteld.  

Een paar opmerkingen, vooral naar aanleiding van onze algemene beschouwingen in juni en de verwerking daarvan in de begroting. 

In juni heeft het CDA gezegd dat de reorganisatie van het gemeentelijk apparaat prioriteit moet hebben boven de samenwerking met andere gemeenten. Het college heeft dat opgepakt en is daar volop mee bezig. Onze opmerking van juni dat deze operatie dit jaar zijn beslag moet krijgen staat nog steeds. Zeker omdat met een fpu regeling enkele medewerkers vervroegd zijn uitgetreden. In de begroting is her en der weer ruimte is gecreëerd voor nieuwe fte’s. Ongetwijfeld nodig vanwege nieuwe taken, maar de organisatie moet eerst staan om dat goed te kunnen beoordelen. Ook het voldoen aan de doelstelling van zo weinig mogelijk externen wordt keurig vermeld in de begroting. Maar ook hiervoor is het belangrijk dat de nieuwe organisatie staat. Dan is er ook nog de afspraak om bid- en dankdag niet langer als extra vrije dag aan te merken. Het verzoek van de SGP om deze dagen als verplichte atv dag in te roosteren vinden wij prima, maar dan moet dat wel gebeuren. Ook hiervoor geldt dat er dit jaar duidelijkheid moet komen. 

De MCR is vorig jaar na veel gesteggel over de financiering vanuit de reserves gestart en inmiddels in gebruik. Onze fractie had geen moeite met deze financiering maar het werd bestempeld als ziekmaker in de begroting. In deze begroting is toch structurele ruimte gevonden voor deze financiering, onder andere door het vrijvallen van de afschrijving op de oude scholen. Dat we daar met zijn allen niet eerder aan gedacht hebben... Gelukkig pakt dit positief uit en is de begroting op dit punt weer gezond.  

Vorige week hebben we gesproken over het inzamelen van afval. Afgesproken is dat voor de inzameling van gft afval in het buitengebied eerst een analyse op de aansluitadressen plaatsvindt en daarna een pilot zal worden gedaan. Zo’n proef zal niet midden in de winter plaatsvinden. Voordat we een representatief resultaat van deze proef hebben en hier eventueel mee verder kunnen, zitten we een heel eind in 2012 (als we dat al halen). In 2012 worden dus amper extra kosten gemaakt en is de voorgestelde mate van verhogen van het vastrecht voor 2012 niet nodig. Het verhogen van het vastrecht vindt voornamelijk zijn oorzaak in de herinvoering van de gft inzameling in het buitengebied en door een stijging van de verwerkingskosten (pag. 20 begroting). Door het invoeren van het nul-tarief van de gft  container in de kernen vindt een verschuiving plaats van variabele kosten naar vastrecht. Het CDA stelt daarom voor in 2012 het vastrecht niet te verhogen naar 144 euro maar de voorgestelde verhoging van 31 euro te halveren.   

Bij de behandeling van de kadernota hebben we gesproken over logopedie met de vraag of dit toch weer ingevoerd zou kunnen worden. Dit staat keurig opgenomen in de begroting 2012, daar zijn we blij mee. Schoolbegeleidingsdienst is wel gesneuveld met de bezuinigingen. Onder dit kopje (pag 29) wordt wel vermeld dat er een notitie jeugdproblematiek komt. Dat klinkt een beetje vreemd want: Centrum voor Jeugd en Gezin wordt ingevoerd, schoolbegeleidingsdienst wordt afgeschaft, we hebben een kadernota jeugdbeleid gemaakt en daarna moet er weer een notitie jeugdproblematiek gemaakt worden. Dat klinkt als ‘too much’, graag willen we hierop een reactie van de wethouder. 

Nog niet zolang geleden heeft de raad gezegd een voorziening in de begroting op te willen nemen voor langdurig ziekteverzuim, is hier rekening mee gehouden in de begrote loonsom? 

Dan nog een meevaller, althans voor de gemeentebegroting: er is rekening gehouden met een verlies op het afgeven van ID kaarten, maar dat is ondertussen achterhaald. 

Enkele bezuinigingen worden niet gehaald, het CDA heeft daar begrip voor, maar dat wil niet zeggen dat we ons erbij neer moeten leggen. Het is goed dat in de begroting rekening gehouden wordt met een lagere besparing, maar als we kijken naar bijvoorbeeld de museumboerderij, dan willen we dat er wel verder gekeken wordt naar een andere, voor de gemeente minder kostbare invulling in de toekomst.  

 

Staphorst, 1 november 2011 

De CDA fractie,

Jacob Spiker, fractievoorzitter

Herriët Brinkman

Niek Gosker

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.