29 mei 2013

Bestemmingsplan De Streek

Het was een lange aanloop naar de vaststelling bestemmingsplan De Streek. Dinsdag is het definitieve concept opinerend in de raad behandeld. Wellicht dat hier en daar nog iets aangepast moet worden voordat op 11 juni besluitvorming zal plaatsvinden. Het proces is wat de CDA fractie betreft goed gelopen. De politiek is op verschillende momenten gehoord, er is volop inspraak geweest, er zijn her en der aanpassingen doorgevoerd enz. Ambtelijk apparaat, college en organisaties hebben een enorme inspanning geleverd en verdienen daarvoor een groot compliment.

Ook nu zal er nog wel iets aan schorten, niet iedereen zal tevreden zijn. De reacties getuigen daarvan al zijn er veel naar tevredenheid afgehandeld. Een aantal reacties moeten we nog bespreken waarbij we vooral moeten kijken of de zienswijzen daadwerkelijk betrekking hebben op de bestemmingsplannen en of de wensen in te passen zijn in de omgeving. Ambtelijk is daar al op gereageerd en willen we dat aanpassen moeten we ook de afweging van de gemeentelijke reactie meenemen in ons standpunt.  

Er is nog wat discussie over agrarische bestemmingen. Daar waar nog een agrarische bestemming op zit,  moeten we dat respecteren. Maar wanneer al geruime tijd geen gebruik gemaakt wordt van een milieuvergunning, is het redelijk dat de vraag gesteld wordt, deze eraf te halen. De streek verandert in groot tempo van een agrarisch- naar een woongebied. Over een jaar of tien zal de hele streek door natuurlijk verloop een woongebied zijn met hier en daar een uitzondering waar nog een milieuvergunning nodig is.

Vanaf het begin heeft het CDA ingestoken op minder bemoeienis van de overheid. Niet bemoeien met de binnenkant zeggen we altijd waar het gaat om verbouwingen. Dat geldt ook voor erven en stegen.

 

Enkele belangrijke onderwerpen die gedurende het proces aangepast zijn:

Erfafscheidingen:  De CDA fractie wil niet dat de gemeente zich hiermee bemoeit, hooguit een maximale hoogte aan de wegzijde en als dat nu 140 cm of 120 cm is, er mogen in elk geval geen onveilige situaties ontstaan. Tussen woningen verder naar achteren in de stegen kunnen buren dat onderling wel afstemmen. Op dit moment staan op diverse plaatsen afscheidingen van 1.80 m, we zien geen reden hier regulerend op te treden. Deze wens is overgenomen in het bestemmingsplan.

Wijziging verharding van stegen: De CDA fractie vind ook bij dit punt dat we geen bepalingen over de soort verharding op moeten nemen. De kans dat er opeens een groot aantal asfaltstegen zullen komen is niet aan de orde. Wat betreft het verplaatsen van stegen: wanneer de steeg een hele nieuwe ligging krijgt zal daarvoor een vergunning nodig zijn. Voor een meter  opschuiven naar links of rechts of een metertje breder moet geen vergunning nodig zijn. Overgenomen in het bestemmingsplan: stegen zijn vergunningsvrij zolang de verharding hetzelfde blijft. Voor nieuwe stegen is wel een vergunning nodig.  Kleine aanpassingen zoals een meter verplaatsen of verbreden is toegestaan.

Splitsen: Het CDA is tegen een verplicht advies van de ervenconsulent. Wij vinden dat de gemeente zich niet bezig moet houden met de erfinrichting. Een bepaling opnemen dat een bepaald percentage van het grondoppervlak voorzien moet worden van groen is voldoende. Burgers kunnen zelf wel bepalen hoe ze dat in willen richten. Overgenomen in het bestemmingsplan: verplicht advies van de ervenconsulent is niet meer verplicht. Wel moet nog een erfinrichtingsplan worden ingediend. Van ons hoeft dat niet, maar andere fracties denken daar anders over.

Inwoning: moet vereenvoudigd worden, het moet gewoon mogelijk zijn thuis mantelzorg te verlenen. Belangrijk is dat de woning één huis blijft dat na de mantelzorgperiode weer terugkeert naar enkelvoudige bewoning. Het gaat erom dat geen oneigenlijk gebruikt gemaakt wordt door onder het mom van mantelzorg om een woning te splitsen. Of daar nu één of 2 cv installaties inzitten maakt niet zoveel uit, maar enkele beperkingen zoals één voordeur en één meterkast is goed. Is overgenomen in het bestemminsplan.

Bijgebouwen: het komt voor dat de voorste bewoner van een gesplitste boerderij een bijgebouw wil aan de voorzijde van de woning. Vanaf de tweede woning aan een steeg hoeft dat geen probleem te zijn. Dat hoeft niet recht voor het huis te zijn maar kan aan de zijkant, maar wel voor de voorgevel zijn en in de directe nabijheid van de woning. Uiteraard moet dit passend zijn in het plan. Dit is nog niet overgenomen in het bestemmingsplan, nog bespreken of we hiervoor een wijzigingsvoorstel in zullen dienen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.