22 april 2009

CDA niet blij met extra leden Oversticht

Het Oversticht krijgt 2 leden erbij met kennis van monumenten. De CDA fractie is niet blij met deze toevoeging van externe leden. Volgens onze fractie is de commissie groot genoeg en is het jammer dat de leges hierdoor opnieuw verhoogd moeten worden. Verder zal volgens ons een grotere commissie meer bureaucratisch worden.

Het Oversticht treedt op als gemeentelijke monumentencommissie van veel gemeenten. Deze commissies beoordelen vooral of bij wijzigingen aan een monument niet onnodig monumentale waarden verloren gaan. Die beoordeling is onderdeel van de bouwaanvraagprocedure. Om kennis optimaal te gebruiken en proceduretijd te bekorten, zijn deze commissies in een aantal gevallen geïntegreerd met de welstandscommissies. In Staphorst is dat ook het geval. Samen met de gemeenten Zwartewaterland en Steenwijkerland heeft Staphorst de gecombineerde welstand- en monumentencommissie uitbesteed aan Het Oversticht.

Omdat de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten niet langer advies uitbrengt over alle aanvragen voor een monumentenvergunning, moet de welstands- en monumentencommissie dat advies verzorgen. Daarom moet de monumentencommissie worden uitgebreid met twee extra monumentenleden. Althans dat stelt Het Oversticht. Het aantal leden is echter niet voorgeschreven, het gaat erom dat er een deskundige commissie is.

In de commissie inwonerszaken heeft de CDA fractie gepleit voor meer burgerleden in de commissie. Het gaat om onze inwoners en burgerleden hebben vaak een realistischer beeld van een bouwplan dan een groep externe ingenieurs zonder binding met onze gemeente. Dat wil niet zeggen dat deze externe leden niet goed kunnen functioneren, maar een goede mix zorgt voor een beter evenwicht.

Het college is geen voorstander van burgerleden, met name vanwege mogelijke belangen verstrengeling en het niet voorhanden zijn van voldoende kennis. Wij vinden dat wel meevallen en blijven een goede mix beter. Wat betreft het niet zomaar toe kunnen voegen van burgerleden aan de bestaande commissie kunnen we ons iets bij voorstellen vanwege de werkwijze waarvan de regie nu volledig bij het Oversticht ligt. Verder heeft de raad zes jaar geleden heeft gekozen voor een welstand/monumentencommissie van het Oversticht. Het is niet reëel daar nu meteen mee te stoppen, zoals het evenmin reëel is per direct een eigen monumentencommissie in het leven te roepen.

Een andere mogelijkheid was volgens ons en ook van enkele andere fracties, de commissie niet uit te breiden maar kennis in de huidige commissie in te brengen. Die mogelijk was er omdat er toch leden vanwege hun maximale zittingsperiode vervangen moeten worden. Helaas wil het Oversticht hier beslist niet aan meewerken en wil alleen de extra taken uitvoeren met 2 extra leden. Helaas staan we met de rug tegen de muur stelt de burgemeester en wij voelen dat ook zo. Omdat we het ons niet kunnen veroorloven tijdelijk zonder monumenten commissie te zitten, zijn we uiteindelijk net als de overige fracties schoorvoetend akkoord gegaan. Alleen de Christenunie kon vanaf het begin volledig met het voorstel instemmen.

We hebben wel de toezegging gekregen de werkwijze van het Oversticht te evalueren en eventueel over drie jaar de samenwerking te beëindigen. Zover hoeft het niet te komen maar wat het CDA betreft moeten ze wel realistisch adviseren en zich niet overal mee willen bemoeien.

Voor meer informatie over het Oversticht, klik op: www.oversticht.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.