24 februari 2010

Crisis en Herstel

Op dit moment zijn er de eerste voorzichtige tekenen van pril economisch herstel. Nu moet Nederland alles uit de kast halen om de werkgelegenheid te herstellen en perspectief en optimisme te laten terugkeren. De kansen bij dit beginnend herstel zijn groot. Dat Nederland nu stevig uit de startblokken kan schieten is ook de verdienste van het beleid van Balkenende-IV. Minister Bos heeft prima werk geleverd met de redding van de banken in 2008 en daarmee van de spaargelden van de Nederlander. Minister Donner heeft een uitgekiend sociaal beleid gevoerd met deeltijd-WW en andere innovatieve ingrepen, waardoor het drama van werkloosheid veel minder erg is geworden dan wij eerst vreesden. Minister Eurlings heeft met zijn dynamisch aanpak ervoor gezorgd dat de spa op vele plaatsen in de grond ging. Juist nu was dit goed: het zorgt voor werk voor duizenden mensen en versnelt de afname van files.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Met het CDA gaat Nederland zijn kansen nu pakken. Het samenwerken in de polder en het samenwerken met onze partners in Europa is bij het CDA gegarandeerd. Schelden op anderen heeft nog nooit één baan geschapen. Wat wel werkt is goede afspraken maken met werkgevers en bonden, zodat loonmatiging en investeren in nieuwe banen en nieuwe kennis ons land weer snel naar de top brengen.

 

Natuurlijk moet Nederland geregeerd worden, ook tot de landelijke verkiezingen. De demissionaire regering kan alle besluiten nemen die in het belang zijn van het land.De crisis neemt immers ook geen pauze van een paar maanden. Juist daarom is het van het allergrootste belang dat de crisis-en herstelwet in de Eerste Kamer snel behandeld en aangenomen wordt. Die wet regelt bijvoorbeeld een versnelde aanleg <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />van de N18 en de N35. Hoewel PvdA, CU en VVD in de Tweede Kamer voor waren en meehielpen met een snelle behandeling in ongeveer een maand, ligt de wet door toedoen van diezelfde partijen in de Eerste Kamer stof te vergaren. En dat is raar, want alle regionale bestuurders hebben zich voor de versnelling van bouwprojecten uitgesproken. Het is vreemd en vooral jammer dat de andere partijen in de regio één ding zeggen en hun collega’s in de Eerste Kamer iets totaal anders doen.

 

De Overijsselse CDA 2e kamerleden,

 

Pieter Omtzigt

Annie Schreijer-Pierik

Eddy van Hijum

Sabine Uitslag

Hein Pieper

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.