11 februari 2008

Evenementenbeleid

Tijdens een inspraakavond op maandag 11 februari heeft burgemeester Alsema uitleg gegeven over het evenementenbeleid. het beleid geeft de kaders aan waaraan een evenement moet voldoen en onder welke categorie een evenement geschaard dient te worden.De belangstelling van organisatoren van evenementen viel een beetje tegen. Wel was een aantal bezoekers aanwezig die met name tegen allerlei vormen van evenementen zijn. Zij voerden verschillende argumenten aan om evenementen op De Tippe te beperken dan wel de regels zodanig aan te passen dat eventuele overlast verminderd wordt. Er werd wat dat betreft met name gesproken over minder wegafsluitingen, minder geluidsoverlast, beperking van openingstijden enz.

Wat vinden wij ervan:
Een evenement waarvoor een vergunning nodig is, moet zich houden aan de regels die in de vergunning staan. Bijvoorbeeld: als de eindtijd gesteld is op 2 uur, dan is dat ook 2 uur. Anderzijds zullen grote evenementen altijd enige overlast veroorzaken. Wij moeten wat dat betreft elkaar respecteren, getuige het aantal bezoekers van evenementen er is immers wel een bepaalde behoefte. Belangrijk in deze is dat je respect toont voor elkaar. Dus degene die iets organiseert moet rekening houden met omwonenden en zich houden aan de regels. Omwonenden mogen wat ons betreft wel wat meer begrip tonen voor degenen die een evenement organiseren en zich eerst afvragen hoe groot de overlast werkelijk is.

Wat is overlast: wanneer je iets constateert of hoort wat jezelf niet aanstaat, beschouw je dat al gauw als overlast. Vaak is dat onterecht en is het verstandiger eerst eens te kijken of die overlast werkelijk zo groot is. Immers iemand die enkele kilometers van het evenementen terrein woont, zal wellicht eens geluid horen wat hij of zij liever niet hoort. Wij vragen ons af of er dan werkelijk sprake is van overlast.

Soms wordt de indruk gewekt dat zoveel mogelijk argumenten worden gezocht een evenement te betrappen op overtredingen. Nogmaals: de organisatie van een evenement moet zich houden aan de regels, maar laten we elkaar het leven niet onnodig zuur maken. Wanneer het doel van klachten indienen is: evenementen tegenhouden, zijn we naar naar de mening van het CDA niet goed bezig.

Door begrip te tonen voor elkaars behoeften en geneugten krijgt het woord respect de juiste lading.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.