12 september 2012

Gemeenteweg 121 (Sniedertie)

Een van de langlopende plannen die moeizaam definitief worden is de locatie Gemeenteweg 121, beter bekend als ‘Sniedertie’. Iedereen is het er wel over eens dat een kwaliteitsverbering op deze locatie snel gemaakt is. Maar dat betekent niet meteen een hamerstuk. Dit plan heeft zich ontwikkeld van onmogelijk naar wellicht mogelijk.

 Een paar opmerkingen van het CDA over dit plan in de raad van 11 september:

 Parkeernorm: 1,8 parkeerplaats per woning wordt een ruime norm genoemd, nou dat valt wel mee. Op dit soort locaties zijn geen uitwijkmogelijkheden. Voor de seniorenwoningen wordt een norm van 1 aangehouden, maar dat is niet terecht wat daar moet wel ruimte zijn voor bezoekers, mantelzorgers. Maar dat wordt wel gecompenseerd door de overige woningen zodat alsnog gemiddeld op ruim 1,8 wordt uitgekomen. Maar nu komt het: 4 van de 10 parkeerplaatsen zijn inpandig! Een parkeerplaats in eigen garage. Dat werkt niet en dat willen we ook niet.  Er staan her en der een paar fruitbomen ingetekend, die kunnen we beter inruilen tegen parkeerplaatsen.

De welstandscommissie en de monumentenadviesraad zijn tegen het geheel slopen van het huidige pand. Als compromis wordt voorgesteld de voorgevel te laten staan. De CDA fractie ziet geen enkele meerwaarde deze oude gevel intact te laten, en willen dit advies niet overnemen. Dat komt de kwaliteit, zowel het aanzicht als de degelijkheid ten goede. Nieuwbouw in oude stijl is veel beter maar wanneer de initiatiefnemer de huidige gevel kan en wil laten staan dan vinden wij dat prima.

De kanttekeningen spreken elkaar een beetje tegen. Bij punt 1 staat dat voor de ontsluiting op de Gemeenteweg overleg met openbare werken nodig is om tot een inritvergunning te komen. Maar er is nu toch ook een inrit, moet daar dan opnieuw een vergunning voor worden aangevraagd? Antwoord college: die inrit is er nu wel maar is niet officieel. Maar als we het plan bekijken gaat de ontwikkelaar ervan uit dat ontsluiting plaats vindt over de naastliggende stegen, staat ook in kanttekening 3.  Daar liggen nog wat bezwaren maar in het voorstel staat terecht dat het verkrijgen van overpad een verantwoordelijkheid is van de initiatiefnemer. Bij een eerdere discussie over dit plan heeft het CDA aangegeven dat ontsluiting op eigen terrein gerealiseerd moet worden. Wanneer de ontwikkelaar overeenstemming bereikt met gebruikers van aangrenzende stegen, vinden we dat ook prima. Kanttekening 4 over het invullen van groen mag wat ons betreft geschrapt worden, dat kunnen de bewoners zelf wel.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.