Grijze container niet verplicht inleveren
De inzameling van restafval en van plastic en drankpakken wordt aangepast. Het CDA is het daar voor een deel mee eens, maar heeft ook kritische kanttekeningen:
· Invoeren container voor plastic en drankpakken: ja
· Invoeren ondergrondse containers voor restafval: op een aantal centrale punten, nog niet in de hele gemeente
· Inleveren grijze restafvalcontainer: op vrijwillige basis.
Het voorstel voor de besluitvorming was echter niet aangepast, reden voor ons om een amendement in te dienen. Dat wijzigingsvoorstel heeft het besluit zodanig gewijzigd dat bovengenoemde punten uitgevoerd zullen worden. Besloten is:
1. Invoering inzameling kunststof verpakkingen middels minicontainer in de gehele gemeente
2. Een pilot voor de inzameling van restafval middels 5 ondergrondse verzamelcontainers, één in IJhorst (centrum), één in Rouveen (centrum) en drie in Staphorst (nabij Boni, op de markt tegenover Poiesz en in De Slagen).
3. Alle burgers krijgen de keuze de grijze container voor restafval te houden. Lediging van deze container wordt verminderd naar eens per 8 weken.
4. Na een jaar wordt geëvalueerd en bezien of een extra bijdrage voor het behoud van de grijze container een goede mogelijkheid is om zo een prikkel in te bouwen gebruik te maken van de ondergrondse containers (het CDA wilde deze prikkel het liefst meteen inzetten, maar daarvoor bleek geen meerderheid. Het extra bedrag dat voor de grijze container betaald zou moeten worden, kon dan in mindering gebracht worden op de aangekondigde verhoging van het vast recht).
klik hier voor het wijzigingsvoorstel
De bijdrage van Henk Courtz op 30 juni:
Vanavond kunnen we instemmen met het voorstel om fase 2 in te voeren voor het omgekeerd inzamelen van het restafval. Allereerst willen we de portefeuillehouder bedanken voor zijn beantwoording in de memo. Hadden sommige dingen graag anders gelezen maar dat gaat vast nog komen…
Wij kunnen instemmen met een mini container voor plastic ed, maar het verplicht inleveren van de grijze container gaat ons te ver. We willen dan ook een proef voorstellen die er volgens ons ongeveer als volgt uit moet zien:
We plaatsen 5 ondergrondse containers,1 in het centrum van Rouveen, 1 in het centrum van IJhorst ,1 nabij de Boni,1 op de markt tegenover de Poiesz en 1 in de Slagen. Iedereen krijgt een pasje, degenen die geen 4de container wil, kan gebruik maken van deze centraal geplaatste ondergrondse containers. Voor degenen die de container voor restafval willen houden, is dat mogelijk tegen een extra jaarlijkse verhoging van 15 a 20 euro. [daarmee compenseren we dan meteen al een stukje verhoging van het vastrecht, dus totaal niet meer kosten, maar maar minder verhoging van het vastrecht zodat er een voordeel ontstaat voor degene die de grijze container inlevert].
Lediging van 1 keer per 8 weken moet voldoende zijn. Hierdoor worden de logistieke kosten niet hoger en bouwen we door de extra bijdrage voor de grijze container een prikkel in, wel gebruik te maken van de ondergrondse systemen. Wanneer we dat 1 of 2 jaar proberen, weten we meteen of het zin heeft fase 2 verder in te voeren. Als we geen proef doen en de plaatsing van ondergrondse containers uitstellen of afstellen, komen we er ook niet achter of er wel of geen draagvlak is.
Tevens voorkomen we meer afval in het buitengebied. Groot afval kan niet meer gemakkelijk afgevoerd worden en wordt dus verbrand of gedumpt in het buitengebied. We zijn immers een ondernemende gemeente waar druk wordt geknutseld en geklust, dit betekent veel restafval. We kunnen het dus ook nog zien als een extra service aan onze burgers.
Vorige keer hebben we gezegd dat we eigenlijk op termijn het vastrecht naar beneden willen, maar dat moet uiteindelijk verhoogd worden omdat het niet uit kan. Daarover nemen we nu geen besluit maar we willen nogmaals noemen dat het erg ongelukkig is, zeker om dit samen met de invoering van ondergrondse containers door te voeren.
Het CDA vindt milieu en duurzaam omgaan met onze samenleving belangrijk, daarom moeten we illegaal dumpen van afval tegengaan. We hebben daarom een amendement voorbereid om het besluit aan te passen.