Initiatiefvoorstel Jongerenraad - update
Met vriendelijke groet,
Jacob Spiker, fractievoorzitter
Namens de CDA fractie heeft Herriët Brinkman een initiatiefvoorstel ingediend om een jongerenraad op te richten.
Van 2005 tot en met 2012 kende Staphorst een actieve en betrokken groep jongeren – Jong Actief Staphorst (JAS) - die gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur van advies voorzorg. De JAS vormde een brug tussen de jongeren en de gemeente. Onderwerpen waar de JAS over meedacht waren bijv. starterswoningen (woonvisie) en het ketenbeleid. De JAS is helaas opgehouden te bestaan. Als een belangrijke oorzaak hiervan wordt door (voormalige) leden genoemd dat men zich niet gehoord voelde door de gemeenteraad. De JAS gaf adviezen, maar kreeg nooit de terugkoppeling dat de gemeenteraad hier daadwerkelijk wat mee gedaan had.
Wij vinden het belangrijk dat Staphorst een groep jongeren heeft die als brug fungeert tussen de gemeente en de jeugd. Tevens vinden wij het belangrijk dat dit een stabiele groep is, die weet wat er speelt in de leefwereld van de jongeren en dit kan vertalen naar een goed advies richting gemeente. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat er een goede en directe verbinding bestaat tussen de gemeenteraad en de jongerenraad.
Argumenten
1. Er wordt veel beleid gemaakt over/voor jongeren. Denk aan alcoholpreventie, ketenbeleid, jeugdwet. Het is belangrijk om dit beleid ook samen met jongeren te maken. We moeten niet alleen over jongeren praten, maar vooral ook mét jongeren praten. Het is hun leefwereld waar wij over praten, zij weten precies hoe die wereld in elkaar zit omdat ze er middenin zitten. Zij kunnen zelf veel beter aangeven waar ze behoefte – of juist geen behoefte aan hebben. Ze kunnen goed aangeven of plannen die wij bedenken kans van slagen hebben – of niet. Het is ontzettend jammer dat we deze bron van kennis en ervaring nu laten liggen, terwijl we er beleid door krijgen dat beter afgestemd is op jongeren.
2. Net als voor andere verenigingen en stichtingen is het ook voor politieke partijen lastig om aan nieuwe (jonge) actieve leden te komen. Een jongerenraad kan een goede opstap zijn naar een verdere politieke carrière. Jongeren komen zo in aanraking met de politiek, ze merken dat ze daadwerkelijk invloed uit kunnen oefenen op hun eigen leefomgeving. Door een goede binding tussen de gemeenteraad en de jongerenraad leren mensen elkaar kennen, leren jongeren welke partij goed bij ze past en komen ze zo dichter bij de politiek te staan. Door dichterbij de politiek te staan, worden interesses gewekt en wordt de overstap naar een politieke partij een veel kleinere. Raadsvergadering: Datum : Onderwerp: Oprichting jongerenraad Ook is de kennis en ervaring die jongeren opdoen in een jongerenraad van grote waarde.
3. Voor de stabiliteit van de Jongerenraad is het goed dat ze begeleiding krijgen. Wij als gemeenteraad verwachten dat we goede en bruikbare adviezen krijgen, dan mogen we daar ook wat tegenover zetten. Begeleiding is belangrijk in de beginfase om de oprichting vorm te geven. Daarna is het belangrijk dat de jongerenraad een klankbord heeft. En wie zouden die rol beter kunnen vervullen dan daadwerkelijke raadsleden?! De nadruk ligt dan vooral op terugkoppeling geven op de adviezen van de jongerenraad, maar ook beantwoording van vragen die leven bij de jongerenraad over hoe ze zaken het beste aan kunnen pakken. We moeten van elkaar leren en elkaar versterken. Dit past goed in de veranderende samenleving, waarin we meer verantwoordelijkheid bij de samenleving leggen, maar ook als raad meer gebruik maken van de kennis die er in de samenleving zit. We nodigen personen/groepen uit wanneer we die kennis nodig hebben, denk aan de structuurvisie en de nota burgerkracht. Met deze groep in de samenleving doen we dit op structurele basis. Naast de begeleiding door de klankbordgroep, is er ook begeleiding nodig in facilitaire zin. De Jongerenraad moet op de hoogte zijn van de langetermijnagenda, zodat zij hierop kunnen anticiperen en bezig kunnen gaan met hun adviezen over deze onderwerpen. De Jongerenraad moet de voor hun relevante stukken correct krijgen aangeleverd en uitnodigingen ontvangen voor bijeenkomsten die voor hen van belang zijn. Ook is het van belang dat ze de genomen besluiten ontvangen.
4. De dorps- en wijkraden ontvangen jaarlijks een tegemoetkoming van €1000,-. Het ligt in de lijn om ook de jongerenraad een zelfde bedrag jaarlijks ter beschikking te stellen. Van dit bedrag kunnen ze bijvoorbeeld een training volgen, een spreker uitnodigen of communicatiekosten dekken.
Kanttekeningen
1.Bij de betrokkenen is er enthousiasme om aan de slag te gaan. Zowel bij de betrokken jongeren als de raadsleden die als coach / klankbord fungeren. Dit enthousiasme moet erin blijven, ook wanneer er nieuwe raadsleden komen en nieuwe jongeren in de jongerenraad komen. Daarvoor is het noodzakelijk dat de gehele raad betrokken is. Bijvoorbeeld door van iedere fractie één raadslid aan te wijzen die de jongerenraad in zijn/haar portefeuille heeft, maar ook door de jongerenraad zodanig te faciliteren dat ze enthousiast blijven om mee te denken over beleid voor en door gemeente Staphorst.
2. De samenstelling van de jongerenraad is van essentieel belang voor het laten slagen. Er moeten jongeren zitting hebben in de jongerenraad die weten er leeft. Ze moeten een breed netwerk hebben, zodat ze niet alleen op hun eigen ervaringen afgaan, maar zich ook daadwerkelijk afgevaardigden van alle jongeren in Staphorst voelen. Selectiecriteria zijn o.a. leeftijd (spreiding in de gehele bandbreedte), geografie (uit Rouveen, Staphorst en IJhorst), verschillende school/opleiding/baan. Onder het kopje uitvoering wordt verder op de samenstelling ingegaan.
Financiën
Een krediet beschikbaar te stellen van €1000,- op jaarbasis in lijn met de dorps/wijkraden. - De jongerenraad heeft zeer beperkte griffie ondersteuning nodig. Dit beperkt zich tot het sturen van input aan de jongerenraad wat betreft welk beleid wanneer op de agenda staat (lange termijn agenda sturen + raadsstukken/memo’s welke voor/over jongeren gaan) en het toesturen van de besluitvorming.
Uitvoering:
Projectgroep
Twee toekomstig leden van de jongerenraad zijn gevraagd en zijn enthousiast om zitting te nemen in de jongerenraad. Zij zullen deel gaan uitmaken van de projectgroep. Deze projectgroep - bestaande uit Alwin Mussche, Fabian de Wee en Herriët Brinkman; aangevuld met 2 leden van de jongerenraad ten tijde van de oprichting – gaat zich na het mandaat van de gemeenteraad inzetten om de volledige jongerenraad samen te stellen en een plan van aanpak op te stellen. In het plan van aanpak komen de volgende onderdelen aan de orde:
Samenstelling jongerenraad
Doel bij het samenstellen van de jongerenraad is om een groep te hebben die een goede afspiegeling is van de Staphorster bevolking. Gedacht wordt aan een leeftijdsgrens tussen de 16 en 25 jaar. 16 als ondergrens, omdat je op je 16de meer verantwoordelijkheden krijgt: je mag een brommercertificaat halen, mocht alcohol drinken en de eersten gaan dan naar een vervolgopleiding na de middelbare school. Tot je 25ste ben je dan bezig met opleiding, vrienden, op jezelf gaan wonen, je krijgt een relatie en dan heb je je draai ongeveer gevonden op je 25ste. De jongerenraad zal ong. uit 8 - 10 personen bestaan. Er zal minimaal 1 jongere uit Rouveen, 1 uit Staphorst en 1 uit IJhorst plaats moeten hebben. Daarnaast moet er spreiding zijn qua leeftijd en moet er aandacht zijn voor sociale spreiding (opleidingsniveau, verschillende scholen of al een baan). Om te verankeren dat de jongerenraad een goede afspiegeling is van alle jongeren, zal de projectgroep de criteria concreet maken en vastleggen als selectiebeleid.
Taken jongerenraad
Hoofddoel van de jongerenraad is om een brug te zijn tussen de gemeente(raad) en de jongeren. Dit kan bereikt worden door gevraagd advies te geven aan de gemeenteraad over beleidsstukken die jongeren aangaan, bijv. ketenbeleid, woonvisie, alcoholhandhavings- en preventiebeleid. Maar het kan ook door ongevraagd advies te geven over zaken die leven onder jongeren en waarvan de jongerenraad denkt dat de gemeenteraad hier wat mee moet doen. Ook is het de taak van de jongerenraad om zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij en te enthousiasmeren voor het gemeentelijke beleid c.q. participatiesamenleving. In het plan van aanpak zullen de taken nader gespecificeerd en uitgewerkt worden.
Facilitaire zaken
In het plan van aanpak moet aandacht zijn voor de facilitaire zaken. Hiermee wordt bedoeld dat er een standaard ontmoetingsruimte geregeld moet worden. Er moet een vast vergader/ontmoetingsschema vastgesteld worden, bijv. één keer in de maand vergaderen. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden van wie en wanneer de jongerenraad de benodigde informatie krijgt aangeleverd. Maar er moeten ook afspraken gemaakt worden over communicatiemiddelen als whatsapp-groep, facebookaccount en eventueel een website.
Van Start
Wanneer de jongerenraad is samengesteld en het plan van aanpak klaar is, kunnen we van start met de jongerenraad. Het is belangrijk dat de raadsleden die in de projectgroep zitten, daarna fungeren als klankbordgroep van de jongerenraad. De jongeren moeten met vragen primair bij de klankbordgroep terecht kunnen, de klankbordgroep zorgt voor coaching en begeleiding en zorgt ook voor stabiliteit binnen de jongerenraad.
Globaal tijdspad
24 maart 2015: opiniërend in raad
7 april 2015: besluitvormend in raad
April/mei 2015: projectgroep zorgt voor volledig bezette jongerenraad + plan van aanpak is gereed
Juni 2015: Jongerenraad komt voor de zomervakantie al eenmaal bij elkaar ter kennismaking.
September 2015: Na de zomerstop gaat de jongerenraad vol van start! Evaluatie Voor de binding met de gehele raad, zorgt de klankbordgroep er jaarlijks voor dat de jongerenraad een jaarverslag maakt welke aan de raad wordt toegezonden.