Kaders voor de toekomst
In twee raadsvergaderingen heeft de gemeenteraad de kaders aangegeven voor de meerjarenbegroting 2012-2015. Naast de financiën geven die kaders ook een richting aan het toekomstige beleid. Over een groot deel van dat beleid zijn al afspraken gemaakt maar er zijn altijd nieuwe ontwikkelen en inzichten. Enkele onderwpen die de CDA fractie naar voren heeft gebracht:
Reorganisatie en samenwerking met andere gemeenten: de gemeentelijke organisatie wordt gereorganiseerd. Het is belangrijk dat de structuur van de nieuwe organisatie zo spoedig mogelijk duidelijk wordt en dat deze aan het eind van dit jaar staat en toekomstbestendig is. Daarnaast vinden gesprekken plaats met Dalfsen en Zwartewaterland over intensieve samenwerking. Deze verkenningen duren al enige tijd en de fase van aftasten en onderzoeken moet nu worden afgerond. Antwoord van het college: beide trajecten liggen op schema, de raad wordt op korte termijn geïnformeerd over de stand van zaken.
Openbare orde en veiligheid: Het CDA heeft moeite met het optuigen van allerlei instellingen zoals het Veiligheidshuis en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum. Wij denken dat dit geen kerntaken voor de gemeente zijn. Vorig jaar hebben wij dit aan de orde gesteld, waarna toegezegd is dit jaar de deelname van Staphorst te evalueren. Deze evaluatie heeft nog niet plaatsgevonden maar is wel belangrijk omdat het convenant eind 2011 afloopt en we moeten besluiten over de periode daarna. Antwoord van het college: evaluatie komt dit najaar.
Ondernemen: Binnenkort wordt in de raad gesproken over de detailhandelsvisie. Dat raakt ook de invulling van de bedrijventerreinen. Her en der op de industrieterreinen vindt particuliere verkoop plaats. Daarover hebben in het verleden verschillende discussies plaatsgevonden: wat mag wel en wat mag niet verkocht worden op een industrieterrein. Er is behoefte aan duidelijkheid. Een mogelijkheid om dat te bereiken is het clusteren van activiteiten. Dus waar willen we industrie, waar kantoren en waar is particuliere verkoop mogelijk. In andere plaatsen is dat ook vaak geclusterd en voor nieuw te vestigen bedrijven zou dat bij ons ook goed zijn. Antwoord college: college wil dit ook, met de ontwikkeling van de Esch 0 (vooraan bij Total) zal daar naar gekeken worden.
Leren en leven: Logopedie op scholen is vorig jaar met de bezuinigingen geschrapt. Het CDA is daar niet gelukkig mee, vooral de signalering van problemen bij kinderen op jonge leeftijd is belangrijk. Wij hebben daar vorig jaar mee ingestemd, ervan uitgaande dat logopedie onder de ziektekosten verzekering van de ouders valt. Dat klopt wel maar de screening valt daar niet onder. Graag willen we de screening terug invoeren. Antwoord college: hier wordt in voorzien, deze screening komt terug.
Sociale zaken, zorg en burgerzaken: Mantelzorgers en vrijwilligers zijn belangrijke peilers in de maatschappij die voldoende ondersteuning verdienen. Daarvoor zijn nu meerdere loketten die dat als doelstelling hebben. Deze spreiding over meerdere organisaties maakt het allemaal niet overzichtelijk. De CDA fractie pleit daarom voor één centraal loket voor mantelzorgers en vrijwilligers. Antwoord college: we gaan hieraan werken, er komt één centraal loket.
Sport, Cultuur, Recreatie en Toerisme: Voor SC Rouveen is in het coalitieakkoord afgesproken dat in deze raadsperiode de accomodatie zodanig wordt aangepast dat deze weer jaren vooruit kan. Eerder hebben wij al uitgesproken dat uiterlijk 2014 moet worden begonnen met nieuwbouw. Hiervoor zijn financiële middelen nodig en daarom wil het CDA een bedrag in de begroting opnemen vanaf 2014. In de tweede vergadering is hiervoor een motie ingediend door PvdA, CU en CDA waarin het college wordt opgedragen een bedrag in de begroting op te nemen. Antwoord college: vanwege de uitspraak van een meerderheid van de raad is het college al aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn om de bouw naar voren te halen en in elk geval in deze raadsperiode te starten of mogelijk zelfs te realiseren. Het college wil echter nu geen bedrag toezeggen voor de begroting omdat bedragen verwachtingen gaan wekken en een eigen leven gaan leiden. De motie is daarop aangepast en zonder bedrag ingediend, maar wel met daarin de tekst dat in 2013 de voorbereidingen beginnen en in 2014 begonnen moet worden met de bouw. De motie is aangenomen door PvdA, CU, CDA en GB. SGP was tegen.
Museumboerderij: Het CDA wil de museumboerderij in stand houden maar op een andere manier georganiseerd. In combinatie met de voorliggende leegstaande boerderij (eigendom van de gemeente) zijn mogelijkheden voor een meer commerciële invulling. Het museum moet dan in combinatie met andere activiteiten beheerd worden door een private instelling of stichting. Antwoord college: hierover zijn gesprekken gaande, vooralsnog is niet bekend hoe die gesprekken aflopen.
Ruimte en wonen: Door het splitsen van boerderijen, bebouwen van open plekken en het saneren van oude bedrijfsgebouwen, verandert de streek langzamerhand in een woongebied. Het splitsen van boerderijen gaat goed maar over de saneringslocaties hebben we zorgen. Steeds vaker komen verzoeken om oude gebouwen in te ruilen tegen woningen. Het aantal woningen wat men wil bouwen is meestal teveel en wordt na uitspraken van de raad naar beneden bijgesteld. De teneur is echter dat bij sanering teveel huizen worden gepland wat een te grote belasting voor de omgeving is. Het saneringsbeleid moet daarom worden herzien. Antwoord college: we zullen het saneringbeleid evalueren en na discussie met de raad eventueel aanpassen.
Klik hier voor de vollege tekst van de algemene beschouwingen:
Deel 1 (21juni 2011)
Deel 2 (28 juni 2011)