21 februari 2014

Meer burger, meer ondernemer en minder overheid!

Het is makkelijk roepen...

De verkiezingen komen eraan en dan roepen alle partijen dat we minder regels willen, minder bureaucratie enz. En wij doen er ook aan mee, maar niet alleen nu, ook de afgelopen jaren in de raad. Maar het afschaffen van regels is zo eenvoudig nog niet, want al die regels zijn uiteindelijk om een reden ingevoerd en over afschaffen zijn partijen het lang niet altijd eens. Zo vinden wij als CDA dat de overheid zich niet of minder moet bemoeien met erfinrichting. Als we nu bouwplannen krijgen, dan zit daar een erfinrichtingsplan bij met tot in detail uitgewerkt welke bomen en planten op welke plek moeten komen en als het tegenzit is de kleur van de bloemen ook nog bepaald. Allemaal uitgewerkt door een gespecialiseerd bureau en beoordeeld door ambtenaren. Kosten noch moeite worden gespaard. En als we het nu hebben over een schets op een A4’tje, kan ik er nog mee leven, maar dit slaat volstrekt door.

Maar de afgelopen jaren is er wel nieuw beleid gemaakt waarmee ondernemend Staphorst vooruit geholpen kan worden. Er is gewerkt aan het actualiseren van bestemmingsplannen, een nieuwe welstandsnota, een detailhandelsvisie, enz. Het nieuwe beleid geeft meer mogelijkheden voor bewoners en bedrijven. Dat is allemaal recent door de raad aangenomen, de uiteindelijke voordelen moeten de komende jaren merkbaar worden. Dit is een belangrijke stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet, sterker nog, we zullen voortdurend moeten kijken naar nieuwe ontwikkelingen en desnoods het beleid verder moeten aanpassen. Maar er staan ook dingen in die waar wij als CDA minder gelukkig mee zijn. Winkels moeten allemaal naar het centrum, op zich goed, maar ook langs de gemeenteweg is een winkel niet verkeerd. Tussen Stovonde en rotonde zijn al winkels en als daar iets bijkomt, vinden wij dat prima.

Wanneer we een kleinere overheid willen, is de uitvoering van beleid minstens zo belangrijk. Minder overheid vraagt een andere denkwijze, een andere manier van aanpak en ambtenaren zullen daaraan moeten wennen. De gemeentelijke organisatie is gereorganiseerd, nu moet er een vervolg komen. Denken vanuit de klant, vanuit de vraag van bedrijf en burger. Ik zeg daarmee niet dat alle verzoeken allemaal gehonoreerd moeten worden, als iets niet kan en mag, moet dat ook gezegd worden. Geef maar duidelijkheid als ambtenaar of als wethouder. Mensen willen die duidelijkheid.

Maar de gedachte was vaak het kan niet tenzij, die denkwijze moet andersom. Uitgaan van de goede bedoelingen, iets kan, tenzij. Maar ook gewoon zeggen waar het niet kan. Niemand heeft er belang bij aan het lijntje gehouden te worden.

Een kleinere overheid kan…

Maar dan moet die overheid praktisch omgaan met vraagstukken en uitvoering van beleid. Daarom wil het CDA een accountmanager bedrijven. Een aanspreekpunt bij de gemeente voor ondernemers die de vragen monitort en verantwoordelijke ambtenaren aanspreekt als er geen reacties komen. Daarmee wordt voorkomen dat dossiers lang blijven liggen, vragen van bedrijven en reacties erop worden bewaakt.

Ik las een tweet  van Sandra Wolvekamp, mijn collega lijsttrekker uit Meppel. Zij schrijft: ook in Nijeveen blijkt dat ambtenaren bij de handhaving van de drank- en horecawet helaas niet in de geest van de wet handelen.

En daar gaat het om, kijken naar redelijkheid, wat is de bedoeling van een regel. Niet uitgebreid en ongenuanceerd een overtreding kenbaar maken, maar redelijk en meegaand waar mogelijk, maar ook duidelijk en hard waar nodig.

Minder overheid…

Wij vinden dat het kan en dat het moet. Het is nodig om de financiën op orde te houden.

De overheid moet vooral faciliteren. Open staan voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën uit het bedrijfsleven, we hebben een inventieve maakindustrie, maar ook een bloeiende detailhandel en dienstverlenende organsaties op zeer gevarieerd kennisniveau. Allemaal zeer belangrijk voor de lokale werkgelegenheid.

We moeten zaken eenvoudig houden en praktisch aanpakken. Denk maar aan vergunningen voor doorlopende zaken, bijvoorbeeld een terrasvergunning voor de horeca: gewoon een melding voor verlenging moet voldoende zijn. En niet ieder jaar opnieuw aanvragen en uitgebreid toetsen.

En omdat we niet alles zelf hoeven te bedenken, gebruik ik maar even een uitspraak van Gemeentebelangen: dingen moeilijk maken is vrij simpel.

Jacob Spiker, lijsttrekker CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.