11 september 2012

Minder regels in bestemmingsplannen De Streek

Op 6 maart van dit jaar hebben de verschillende fracties gediscussieerd over het voorontwerp bestemmingsplan De Streek. Fracties hebben daar een aantal opmerkingen gemaakt en die zijn verwerkt en voorgelegd aan de gemeenteraad. Dinsdag 11 september is daarover in de raad over gediscussieerd.

De CDA fractie heeft vooral ingezet op minder regels vanuit de gemeente en meer over te laten aan de burgers. Enkele punten die we we genoemd hebben:

Erfafscheidingen:  De CDA fractie wil niet dat de gemeente zich hiermee bemoeit, hooguit een maximale hoogte aan de wegzijde en als dat nu 140 cm of 120 cm is, er mogen in elk geval geen onveilige situaties ontstaan. Tussen woningen verder naar achteren in de stegen kunnen buren dat onderling wel afstemmen. Op dit moment staan op diverse plaatsen afscheidingen van 1.80 m, we zien geen reden hier regulerend op te treden.

Wijziging verharding van stegen: De CDA fractie vind ook bij dit punt dat we geen bepalingen over de soort verharding op moeten nemen. De kans dat er opeens een groot aantal asfaltstegen zullen komen is niet aan de orde. Wat betreft het verplaatsen van stegen: wanneer de steeg een hele nieuwe ligging krijgt zal daarvoor een vergunning nodig zijn. Voor een meter  opschuiven naar links of rechts of een metertje breder moet geen vergunning nodig zijn.

Open plekken beleid: er komt een evaluatie van het huidige open plakken beleid. Het college stelt voor de aanvragen aan te houden totdat nieuw beleid is opgesteld. Wij zijn het daar niet mee eens. Blijven toetsen aan het bestaande beleid totdat nieuw beleid is vastgesteld. Uiteraard mogen aanvragers wel gewezen worden op een aanstaande beleidswijziging wanneer daarmee beter aan de wensen van de aanvrager voldaan kan worden.

Saneringslocaties: het college stelt voor dit als maatwerk te blijven zien en te schrappen uit het voorontwerp bestemmingsplan. Op zich niet onlogisch, maar er zijn nu wel erg veel discussies over saneringslocaties, vooral toegespitst op teveel bebouwing op te weinig grond. Moeten we over nadenken.

Splitsen: Aan het eind van dit hoofdstuk staat dat eenHet CDA is tegen een verplicht advies van de ervenconsulent. Wij vinden dat de gemeente zich niet bezig moet houden met de erfinrichting. Een bepaling opnemen dat een bepaald percentage van het grondoppervlak voorzien moet worden van groen is voldoende. Burgers kunnen zelf wel bepalen hoe ze dat in willen richten.

Inwoning: moet vereenvoudigd worden, het moet gewoon mogelijk zijn thuis mantelzorg te verlenen. Belangrijk is dat de woning één huis blijft dat na de mantelzorgperiode weer terugkeert naar enkelvoudige bewoning. Het gaat erom dat geen oneigenlijk gebruikt gemaakt wordt door onder het mom van mantelzorg om een woning te splitsen. Of daar nu één of 2 cv installaties inzitten maakt niet zoveel uit, maar enkele beperkingen zoals één voordeur en één meterkast is goed.

Bijgebouwen: het komt voor dat de voorste bewoner van een gesplitste boerderij een bijgebouw wil aan de voorzijde van de woning. Dat hoeft niet recht voor het huis te zijn maar kan aan de zijkant, maar wel voor de voorgevel zijn. Daar zijn genoeg voorbeelden van en moet ook in de toekomst mogelijk zijn.   

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.