24 mei 2012

Ons Belang

Pasgeleden hadden we in de raad een informerende sessie met een spreker van het Oversticht. Hij deed gedurende zijn verhaal een uitspraak over nee zeggen. Als je voortdurend nee zegt, vertelde hij, komt er vanzelf een goed alternatief. Dat is niet onze insteek, maar met dit onderwerp heeft dat er wel veel van weg. We praten al jaren over het herontwikkelen van de oude fabriekslocatie Ons Belang. Door verschillende eigendomsrechten, ontwikkelaars die meer wilden dan mogelijk is, ontwikkelaars die een bijdrage vroegen van de gemeente, een open plek die toegevoegd moest worden aan de saneringslocatie enz, enz.

Vooropgesteld vindt het we het erg belangrijk dat dit storende object omgezet wordt naar iets moois. Maar dan moet het wel mooi zijn. Als we kijken waar we met dit plan vandaan komen, is er veel verbeterd. Zo is er geen bijdrage meer nodig van de gemeente, is de open plek die aan de saneringslocatie is toegevoegd veel beter ingevuld waardoor de open plek slechts voor een klein deel verloren gaat.

Als we kijken naar de uitstraling van het nieuwe plan, dan ziet dat er mooi uit. Er zijn herkenningspunten van de voormalige fabriek uit 1928, al moeten we dat niet overdrijven, die herkenning kennen we alleen nog uit de geschiedenis boekjes. Maar het ziet er wel mooi uit.

Toch blijven er een paar punten van aandacht over. In vergelijking tot de vorige keer dat we hierover gesproken hebben, een klein jaar geleden, is er wat aantal woningen betreft niets veranderd. De verdichting, met name achterop het terrein blijft daardoor meer dan wenselijk. Buitenbergingen worden niet toegestaan waardoor het niet nog voller wordt, maar dat is niet realistisch. Hier zal zeker vraag naar komen, zeker bij rijenwoningen en dat zou ook mogelijk moeten zijn.  Het plan voorziet er wel in dat een 2 onder 1 kap wordt ingewisseld voor een vrijstaande woning. Dat heeft een positief effect op het geheel, daarom is het goed dat als inzet te hebben om situaties als Bullingerweg, Hoeve of Visscher te voorkomen. Met 1,8 wordt de norm gehaald maar vinden we toch te krap. Er zijn geen uitwijkmogelijkheden met als gevolg dat langs de weg geparkeerd zal worden. En dat is nou juist niet de bedoeling vanwege de bereikbaarheid van de achterliggende boerderij. Daarom zullen nog enkele extra parkeerplaatsen toegevoegd moeten worden.

De steeg zal een openbare weg worden. Daarover hebben eerder al discussies plaatsgevonden, maar eigenlijk kan het ook niet anders. Een particuliere steeg met ruim 20 woningen is vragen om problemen. Denk alleen maar aan de postbezorging en de afvalinzameling. Bij een particuliere steeg moet dat allemaal vooraan de gemeenteweg plaatsvinden, dat is teveel van het goede. Daarom is het goed de steeg openbaar te maken. Dan houden we ook grip op de situatie met betrekking tot de bereikbaarheid van de achterliggende boerderij.

klik hier voor een locatieschets

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.