23 september 2010

Ontkoppelen regenwater onontkoombaar

Wanneer rioleringen worden vervangen, worden gescheiden systemen voor regenwater aangelegd. In de oude systemen wordt alle hemelwater samen met het overige afvalwater en ander 'rioolproducten' afgevoerd naar zuiveringsinstallaties. Om de kosten en het milieu in de hand te houden zijn gescheiden systemen onontkoombaar. Ca 90% van alle neerslag komt in het riool terecht. Dit is lastig voor de zuiveringsinstallaties en uiteindelijk verspilling van de zuiveringscapaciteit. Er zijn zeker voorbeelden waar deze zogenaamde ontkoppeling niet soepel is verlopen maar de techniek verbeterd en maakt goed gescheiden rioleringen mogelijk.

Bij een gescheiden rioolstelsel, de naam zegt het al, wordt een onderverdeling gemaakt tussen de vuilwaterstroom en de hemelwaterstroom. Beide stromen worden dan via hun eigen stelsel afgehandeld. De vuilwaterstroom wordt rechtstreeks naar de rioolwaterzuivering afgevoerd en het afgescheiden hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlakte water. Daardoor heeft het vuilwaterriool veel minder last van piekbelasting, hooguit bij extreme regenbuien en gebruik gemaakt wordt van overstorten. Meest belangrijk is dat hoeveelheid afvalwater die gezuiverd moet worden veel minder wordt.

Naast de openbare wegen, zou het goed zijn wanneer ook particulieren hun regenwaterafvoer aan zouden sluiten op het regenwaterriool in de straat. Die mogelijkheid is er maar het is voor bewoners niet aantrekkelijk omdat ze de kosten hiervoor zelf moeten betalen. In de toekomst zal ongetwijfeld de verplichting voor huizen en bedrijven komen ook hun hemelwater te scheiden van het vuile riool. Zeker als je kijkt naar het steeds vaker bestraten van tuinen en erven waarvan het hemelwater in veel gevallen gewoon het riool in stroomt. De gemeente zal in de toekomst moeten kijken naar mogelijkheden om het ontkoppelen van regenwater door particulieren te stimuleren.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.