10 april 2012

Reorganisatie

Al erg lang wordt in het gemeentehuis gesproken over samenwerking met andere gemeenten en reorganisatie van het ambtenarenapparaat. De CDA fractie heeft zich voordurend ingezet voor minder regelgeving, minder bureaucratie en kortere besluitvormingsprocedures. Daar kan een andere organisatie met minder afdelingen aan bijdragen. Belangrijk is daarbij de aansturing en de denkwijze in de organisatie.

Het college heeft daarvoor gemeend bureau Rijnconsult in te moeten schakelen ter ondersteuning. De raad heeft daarmee ingestemd en een krediet voor deze ondersteuning beschikbaar gesteld. Helaas moeten we nu concluderen dat deze keuze geen gelukkige is geweest. Erg jammer, erg vervelend en erg duur. Want nu gaan we verder met een ander bureau met andere inzichten en meer kosten.

Maar de reorganisatie is een jaar geleden ingezet en er is geen weg terug. Belangrijk is dat we zo snel mogelijk komen tot een daadkrachtige, efficiënte organisatie die klantgericht zal functioneren. Met klantgericht bedoelen we niet dat wat de klant vraagt ook geleverd kan kan worden. Maar de maatschappij vraagt wel om duidelijkheid en daadkracht, snelle reacties enz. Op dit moment constateren we een spanningsveld tussen burgers, gemeente en gemeentebestuur.

Dit proces duurt al veel te lang en geeft vooral onrust en onduidelijkheid. Gelukkig heeft het college dat ingezien en uiteindelijk een andere keuze gemaakt die op korte termijn moet leiden tot een afronding. Binnen de gestelde termijn, dus voor de zomervakantie afgerond en operationeel in het vierde kwartaal. 

Omdat onze inzet een daadkrachtige, efficiënte organisatie is, waar we voortdurend op hebben aangedrongen en de organisatie ook gewoon recht heeft op duidelijkheid, moeten we nu verder en zijn daarom akkoord gegaan met het voorstel voor een aanvullend krediet om met een ander bureau de reorganisatie af te ronden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.