Transitiearrangement jeugdzorg
Verantwoordelijkheid naar gemeenten
Het moet anders binnen de jeugdzorg. Dit gaat gebeuren door de nieuwe jeugdwet waarin is geregeld dat de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeenten komt te liggen. Wij vinden als CDA dat het een stap vooruit is dat de gemeenten voortaan verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de jeugdwet. Het is een hele grote verantwoordelijkheid, dat is waar, maar als gemeente staan wij dichter bij de jeugd dan de provincie of het rijk.
Blij met geleidelijke overgang
Het transitiearrangement jeugdzorg is in deze overgang een belangrijk document waarin de afspraken liggen tussen gemeenten en de zorgaanbieders. Er wordt gekozen voor een geleidelijke overgang van de jeugdzorg, wat betekent dat in 2015 en 2016 de samenwerking met huidige zorgaanbieders wordt voortgezet. Zodat ouders en jeugd de juiste zorg blijven ontvangen. Daarnaast is er ruimte voor vernieuwing door nieuwe zorgaanbieders toe te laten. Wij zijn heel blij met deze vorm van overgang. Het kan niet zo zijn dat er opeens met de veranderde budgetten een gehele transformatie plaatsvindt. Dit moet wel gebeuren, dat is zeker, maar door een geleidelijke overgang.
Zorgen om budgetten
Wij zijn blij dat dit transitiearrangement positief is beoordeeld door de landelijke transitiecommissie. Wat ons wel zorgen baart is de lange onduidelijkheid over de beschikbare budgetten vanuit het rijk. Want dit zijn wel de bedragen waarop de jeugdhulpaanbieders moeten anticiperen door passende maatregelen te nemen in hun organisatie doordat ze de organisatie met minder middelen draaiende moeten houden. En ook als gemeente moeten we weten wat we te besteden hebben om de coördinerende rol – welke een heel belangrijke zal worden - in te gaan vullen.
Het transitiearrangement is gemaakt in de regio IJsselland. Het jeugdbeleid wordt een taak van de gemeente, daarbij moeten we lokaal doen wat lokaal kan. Maar inkoop van intensievere zorg kunnen we als gemeente Staphorst niet alleen. Hiervoor moeten we samenwerking met de regio.
Er is gekozen om 15% van het budget binnen de gemeente te houden en 85% van het bedrag is nodig om gezamenlijke dure zorg in te kopen. Dit is koffiedik kijken om hier veel van te zeggen. Wel baart het ons enige zorgen dat we de toegangsfunctie en coördinerende rol, en het preventieve beleid allemaal binnen die 15% kunnen doen. Want wij hechten veel belang aan het gezegde dat voorkomen beter is dan genezen. Preventie is heel belangrijk! Zowel voor het welbevinden van de jeugd als voor het verminderen van financiering op dure zorg.