24 november 2015

Triangel locatie

De ontwikkeling van de Triangellocatie in Rouveen loopt al geruime tijd en voortdurend worden termijnen overschreden. De CDA fractie heeft dinsdag een motie ingediend die het college oproept om binnen zes weken in beeld te brengen wat de gevolgen zijn van het ontbinden van de huidige intentie- en realisatieovereenkomst als de koopovereenkomst in die termijn niet is getekend. Onderstaand de toelichting van Herriët Brinkman tijdens de raadsvergadering van 24 november:

Ik wil beginnen met woorden die ik in maart dit jaar uitsprak na het vaststellen van de realisatieovereenkomst tussen de vijf partijen die meedoen bij de Triangel locatie.

“Wij zijn verheugd dat er nu een ondertekende realisatieovereenkomst is. Toch blijven we kritisch. In december waren we na een enthousiaste presentatie door alle vijf de partijen vol vertrouwen. We zijn heel blij dat nu op vijf voor 12, de overeenkomst is ondertekend. Maar we springen pas een gat in de lucht als alles rond is en er daadwerkelijk binnen afzienbare tijd een schop de grond is ingegaan.”

Tja. Als we alles van te voren wisten. Want dit was begin maart, wat al bijna een jaar geleden is. Dat binnen afzienbare tijd de schop in de grond is gegaan, is dus verre van waarheid geworden. Kritisch zijn we in de tussentijd gebleven. Maar telkens werd er een gegronde reden gegeven voor het oponthoud. De woningwet wijzigde. Nieuwe plannen moesten door de verschillende Raad van Toezichten. Uiteindelijk zou, 2 weken geleden, op de dag dat wij de begroting vast zouden stellen, ook de koopovereenkomst ondertekend worden. Dat ging niet door, het zou de dag erop gebeuren, ook dat werd uitgesteld. En in de notitie die het college ons deed toekomen, waarvoor dank, geeft het college aan het niet langer houdbaar te achten om te verdedigen dat op korte termijn daadwerkelijk ondertekening van de noodzakelijke contracten zal plaatsvinden. En dus geeft ook het college nu aan dat er op korte termijn niet gebouwd gaat worden.
Let wel, de intentieovereenkomst tussen de partijen is al getekend op 9 december 2013.
Wij vinden het jammer dat het college wat ons betreft veel te lang heeft vastgehouden aan de haalbaarheid van dit plan. We begrijpen dat je een ingeslagen weg niet bij de eerste tegenslag verlaat. Maar de afgelopen jaren zijn er heel veel tegenslagen op dit dossier geweest, er is veel onduidelijkheid bij onze inwoners en vooral bij potentiele kopers en huurders geweest. En die onduidelijkheid duurt nog steeds voort.
Wanneer is dan het moment dat je zegt: deze weg is niet langer begaanbaar. Wat ons betreft hadden we dit al veel eerder gezegd. Maar nu er in het zicht van ondertekening, toch steeds weer uitstel op uitstel wordt aangevraagd, is wat ons betreft definitief deze weg niet langer begaanbaar.
Hoe dan wel verder? Het college geeft aan dat zij op korte termijn in beeld gaan brengen wat de gevolgen zijn van het niet tekenen van de koopovereenkomst van de grond, waaronder ook de juridische consequenties zijn begrepen. Wij zijn blij dat het college deze stap zet. Maar wij willen graag nog een stap meer zetten. Wij willen graag een voorstel zien van het college dat de intentie heeft om de overeenkomsten die er al zijn te ontbinden en als gemeente zelf de grond uit te gaan geven.
Wij denken namelijk dat het plan zoals het er nu al geruime tijd ligt, niet haalbaar is. Want waarom iedere keer uitstel wanneer alle partijen er vertrouwen in hebben en ervoor gaan? Wanneer dat vertrouwen er geweest was, hadden de eerste kopers er al kunnen wonen. Blijven we aan dit plan vasthouden dan is er nog steeds geen zicht op uitvoering, het is slechts afwachten op nieuw uitstel. Wij willen niet meer afwachten, maar het heft in eigen handen nemen en opkomen voor onze burgers. Wat we dan ook kunnen doen is kavels uitgeven waar mensen zelf kunnen bouwen.
Het proces van koopwoningen kunnen we dan opstarten en volgens ons hoeft dit niet veel tijd in beslag te nemen totdat het al bouwrijp gemaakt kan worden. Maar dit zien we graag in het voorstel verwerkt.
De zorgwoningen is een ander verhaal. Wij denken dat we geen andere keuze hebben dan om dit los te weken van de koopwoningen. Want het uitstel komt telkens bij het zorggedeelte vandaan. We blijven het idee onderschrijven dat het fijn is dat mensen in hun eigen dorp kunnen blijven, ook als ze ouder worden en meer zorg nodig hebben. Maar misschien moeten we dit dan op een andere manier gaan aanvliegen dan we tot nu toe deden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.