14 mei 2015

Voetbalgras

Voetbalgras

Het college stelt groot onderhoud voor op Sportpark Noorderslag. Enkele velden worden iets vergroot om beter aan de eisen te voldoen, hekwerken en ballenvangers worden geplaatst of opgeknapt (geen ballen meer in de sloot langs de Beatrixstraat J), drainage wordt vernieuw, enz. Door alle velden, inclusief trainingsvelden grondig aan te pakken, zal het sportpark er weer spik en span uit komen te zien. Kosten hiervoor worden op ruim 2 ton geraamd. Dat is een fors bedrag, maar wel belangrijk om te doen. Beter nu goed aanpakken dan aan blijven modderen. In dit renovatieplan is geen kunstgras opgenomen. Dat is wel een uitdrukkelijke wens van het bestuur, maar kost ca 350 duizend euro extra. Het is zeer de vraag of de gemeente daarvoor moet zorgen. De gemeente heeft een goed sport en accommodatie beleid en over het algemeen kunnen we stellen dat de sportaccommodaties in de gemeente goed op orde zijn. Kijk naar de sporthal aan de Hoogeweg, een nieuwe uitgebreide sportzaal aan de Vd Walstraat, een nieuwe, uitgebreide sportzaal in Rouveen, een gymzaal in IJhorst , de voetbalcomplexen in Rouveen en IJhorst en de voetbalaccommodatie in Staphorst. In Staphorst is de afgelopen jaren een mooi verenigingsgebouw neergezet en nu zijn de velden toe aan een opknapbeurt. Daarmee voldoen we keurig aan ons sportaccommodatie beleid. Als CDA vinden we dat belangrijk. Het is een taak van de overheid de voorwaarden te scheppen tot het uitoefenen van sport. In het sportbeleid wordt onderscheid gemaakt tussen A sporten en sporten die daaronder vallen. Voor A sporten, zoals voetbal, zorgt de gemeente voor een accommodatie. Voor andere sporten kan de overheid een bijdrage leveren maar moet de betreffende club mee financieren. Het maatschappelijk belang is dan bepalend voor van bijdrage die de gemeente. Een voorbeeld hiervan is de AMBC. Wanneer deze club de vergunningen voor elkaar heeft, draagt de gemeente bij in de kosten voor het aanpassen van de crossbaan, maar moet de club zelf ook een groot deel betalen.

Wanneer de raad besluit, geheel op kosten van de gemeente kunstgras aan te laten leggen op Het Noorderslag, is dat lastig uit te leggen naar andere verenigingen die ook wel iets extra’s willen. Stel dat de tennis een overdekte baan op hun complex wil of de volleybal een eigen kantine in de sporthal. Dan kan dat ook niet zomaar. We voldoen met natuurgras aan ons beleid en als we daarboven op wat extra willen om beter te voldoen aan het ambitieniveau van de vereniging, zal daarvoor het maatschappelijk belang aangetoond moeten worden. Financieel mee participeren door VV Staphorst schijnt lastig te zijn. Los van de beschikbare financiën gaat het om de verantwoordelijkheid van het werk en onderhoud daarna. Het is een gemeentelijk sportpark, daarvoor moet een meervoudige aanbesteding plaatsvinden. Vooraf afspraken maken met een bekende kunstgras leverancier kan/mag niet en zo zitten er meer haken en ogen aan.

Wanneer we een keuze moeten maken tussen of kunstgras op het hoofdveld of renovatie van het hele terrein, is het voor de CDA fractie wel duidelijk. Dan moeten we alle velden gaan renoveren.

Onderstaand de bijdrage van Jacob Spiker namens de CDA fractie in de raad van 12 mei:

U stelt voor de velden op het Noorderslag flink op te knappen en vraagt daarvoor een krediet van 150 duizend euro voor veld 2, 3 en 4. Voor veld 5 vraagt u een  investeringsbedrag van 20 duizend euro op te nemen in de lijst van investeringen van 2016. Daarnaast stelt u voor op veld 1, het hoofdveld, groot onderhoud uit te voeren, kosten daarvan raamt u op 35000 euro. Al met al een spreken we over ruim 2 ton om de velden op te knappen, waar nodig en mogelijk de afmetingen aan te passen enz.

De discussie in aanloop naar vanavond ging vooral over wel of geen kunstgras. U heeft ons een voorstel gestuurd,  waarvan we het in eerste instantie niet eenvoudig was het juiste standpunt te bepalen. Maar de afgelopen dagen en weken hebben we er uitgebreid over gediscussieerd, rapporten bestudeerd, ons laten informeren, naar betrokken geluisterd enz. Nu hebben we wel een beeld wat goed en wenselijk is voor de voetbal, voor de samenleving en wat wel en niet reëel is. Op onderdelen botsen die verschillende belangen.

Een paar onderwerpen die uit de rapporten naar voren komen vinden wij niet verstandig te doen. Ergens wordt parkeren genoemd, het aantal parkeerplaatsen is onvoldoende. Zeker wanneer er een derby gespeeld wordt is dat het geval. Auto’s staan dan willekeurig op en langs de stoep aan de Parallelweg. Collega Compagner heeft fout parkeren al diverse malen aangekaard, en de heer Veen van de PvdA vraagt hier ook voortdurend aandacht voor. De parkeerruimte is eenvoudig op te lossen door goede afspraken met De Tippe te maken. Parkeer gedrag kan hooguit bijgestuurd worden.

In het voorstel noemt u ook alternatief 2, waarbij u het veld aan de Ebbinge Wubbenlaan bij de Sjos betrekt. Dat alternatief is echt een noodoplossing. Voortdurend oversteken over de Ebbinge Wubbenlaan zorgt voor onveilige situaties, moeten we niet willen. Dit veld is voor noodsituaties, moet daarvoor ook beschikbaar blijven maar moet niet als structurele oplossing ingevuld worden.

Dan worden er wat mogelijkheden en aanbevelingen gedaan over het verplaatsen en draaien van velden. Dat vinden wij onverstandig. Veld 2 en 3 aanpassen op de huidige plek en niet verschuiven richting Parallelweg. Dan Veld 5. Door dit veld te draaien, kan er een volledig speelveld van gemaakt worden. Daardoor ontstaat er echter zeer veel verloren ruimte rondom dit veld. Dat gaat ten koste van de trainingsmogelijkheden. Dat vinden we niet verstandig, het is beter de ruimte zo effectief mogelijk te benutten. Er is schijnbaar nog ruimte om het veld met de huidige ligging met twee meter te vergroten, zodat er ruimte is voor twee pupillen velden.

Dan alternatief 1: het aanleggen van kunstgras. Wij weten dat dit de wens is van het bestuur is al is daarover binnen de voetbal geen unanimiteit. Maar het zal er wel een keer van komen. De vraag is of we dat nu moeten doen. Er spelen een paar punten waar we rekening mee moeten houden: is er voldoende ruimte om op natuurgras de trainingen en wedstrijden te organiseren. Dat blijkt wel het geval te zijn, maar kunstgras biedt meer mogelijkheden, zeker bij slecht weer. Anderzijds zal een renovatie met betere drainage ook zorgen voor een verbetering en minder afgelastingen. De conclusie is wel dat op basis van aantal leden en teams de noodzaak er niet is, het vergroot de mogelijkheden tot sportuitoefening door de vereniging en de Pieter Zandt. (aanvullende info: met natuurgras kan de vereniging nog groeien met 2 a 3 senioren teams en/of 5 pupillenteams).

Een ander aspect zijn de kosten. Onderhoud van kunstgras is weliswaar goedkoper, maar de investering en financieringslasten zijn veel hoger.

Nog een punt is een eventuele desinvestering wanneer we over een paar jaar alsnog kunstgras aan willen leggen. Of dat het geval is, hangt vooral af van de hoogte van het bedrag dat nodig is voor renovatie. In het voorstel noemt u 35 duizend euro. Dat valt mee, ook al wordt het iets meer. Maar in het KNVB rapport en de zienswijze van de voetbal worden heel andere bedragen genoemd voor het opknappen van het hoofdveld, die gaan uit van ca een ton. Graag horen we van de wethouder welk bedrag realistisch is. Is er daadwerkelijk sprake van een desinvestering als over een paar jaar vanwege voortzettende groei wel kunstgras nodig is? (investeringsbedrag van 35 duizend is reëel, eventueel rekening houden met 10 duizend euro extra).

We hebben ook gekeken naar en gesproken over participatie van de voetbal. Dat blijkt erg lastig te zijn. De gemeente is eigenaar, zit daardoor met een aanbestedingsplicht. Zelfwerkzaamheid bij de aanleg van een kunstgrasveld is zeer beperkt mogelijk vanwege het specialistische werk en de garantie die de leverancier moet geven. Hebt u als college met de club gekeken naar de mogelijkheid van financiële participatie, eventueel door sponsoren? Wat kan er wel en wat niet en wat zijn de voor- en nadelen?

Wanneer we de keuze  moeten maken tussen of kunstgras op het hoofdveld of renovatie van de hele accommodatie, dan zijn wij er wel uit. Het is voor ons geen optie om de grondige aanpassing van de velden lang vooruit te schuiven. Die is nodig en dan beter nu goed uitvoeren dan aan te blijven modderen. En eindelijk een hek langs de sloot aan de Beatrixstraat. Al die ballen die daar voortdurend in de sloot rollen…

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.