19 mei 2008

Zandgat Hooidijk: ongeluk of structurele fouten

www.rtvoost.nl/media/

Bij de behandeling over de uitbreiding van de zandwinlocatie aan de Hooidijk ging de discussie vooral over het incident met de Hooidijk van een aantal weken geleden. Was het wegslaan van een stuk weg echt een incident of was het een structurele fout. Het CDA heeft daar twijfels over en daarom een aantal vragen gesteld.

De CDA fractie heeft tijdens de behandeling van het voortontwerp bestemmingsplan zandwinning Hooidijk onderstaande punten naar voren gebracht:

De instabiliteit van de zandput
Uit de onderliggende stukken op de leeskamer blijkt dat door de provincie goede vergunningsvoorschriften zijn gemaakt. Zo is geen zandwinning onder aan het talud is toegestaan. Als de groep Schagen volgens de voorschriften had gewerkt waren de inkalvingen in 2002 en recentelijk in 2008 niet voorgevallen. Het onderzoeksbureau Deltares spreekt over een éénmalig incident. Helaas is dat niet zo. Het is een incident waarbij het vergunningsprofiel ruimschoots is overschreden. Ook de reparatieoplossing, zoals die door het onderzoeksbureau is aangedragen, is wat de CDA fractie betreft niet goed. Alleen aanvullen met grond van het verzakte gedeelte leidt niet tot een stabiele eindsituatie werd in 2002 door de provincie gesteld. Toen werd na de inkalving mbv de takkenbosmethode het talud versterkt. Een methode die in de Biesbosch wordt gebruikt. Nu is dat kennelijk niet meer nodig. Het CDA verzoekt daarom het college er bij de provincie op aan te dringen dat een onafhankelijk bureau een onderzoek naar de huidige stabiliteit van de oevers uitvoert en zonodig passende maatregelen neemt om een derde “incident” te voorkomen. Ook is het raadzaam de provincie te vragen betere controles uit te voeren, want dat blijkt nodig te zijn.

Langs de Conrad ligt een voorraad zand op het maaiveld. Is met deze extra belasting op de ondergrond en talud rekening gehouden? Vast niet. Het valt op dat juist dit gedeelte van de Conrad extra onderhoud vergt. Vorig jaar is dit gedeelte van de weg weer op hoogte gebracht en vernieuwd.

In het bestemmingsplan voorontwerp 2007 staat dat de gewenste diepte van de zandput wordt opgevoerd van de huidige 27 meter naar 40 meter –NAP. Ook daar zet de CDA fractie vraagtekens bij en dan vooral op het gebeid van veiligheid.

Omliggend weidegebied
Het bureau Daltares geeft als mogelijke reden van bodemdaling in het weidegebied het verlagen van de grondwaterstand. Bij navraag blijkt het waterschap het waterpeil in de omgeving van de zandput sinds 4 december 1979 niet heeft gewijzigd. Toch klagen de boeren in het omringende weidegebied al jaren over verzakkingen. We vragen ons dan ook af of er verband met de zandwinning bestaat. In ieder geval is het raadzaam de klachten serieus te nemen. En misschien moet er eens een nieuwe landmeting op de weidepercelen gedaan worden en deze vergelijken met de bestaande metingen die in het verleden ongetwijfeld zijn vastgelegd.

De gewonnen zandhoeveelheid
Uit het bestemmingsplan voorontwerp 2007 blijkt dat de bestaande put gemiddeld 27 meter diep is met taluds van 1:3,5. De oppervlakte van de put is 25 hectare en een rekensommetje leert ons dan dat er ongeveer 4 miljoen m3 zand is gewonnen. In het rapport staat dat er tot op heden 2,9 miljoen m3 is afgegraven terwijl er nog 150.000 m3 beschikbaar is. Hoe kan dat? 850.000 m3 zand is toch niet zomaar verdwenen. Als dan toch een onafhankelijk bureau aan het werk gaat kunnen ze meteen een meting uitvoeren en duidelijkheid omtrent het aantal kubieke meters geven.

Het tarief
Schagen betaald ongeveer €0,18 per m3 gewonnen zand. Jaarlijks wordt een kleine 100.000 m3 zand afgevoerd. In de periode van 14 t/m 27 februari (dus in twee weken) is ca 27.000 m3 zand afgegraven en dat is de periode waarin de recente afkalving plaatsvond. In twee weken tijd een kwart van de jaarproductie. Merkwaardig! Indertijd is met Schagen een tarief met indexering per m3 afgesproken. Gezien de onderhoudstoestand van de Conrad en omliggende wegen pleit het CDA ervoor om het huidige tarief te verhogen en zodoende een betere buffer op te bouwen om te zijner tijd de Conrad en omliggende wegen weer op het gewenste onderhoudspeil te brengen. De bestaande overeenkomst met Schagen zal moeten worden aangepast.

Samenvattend vijf wensen van het CDA:

Bij de provincie erop aan te dringen dat een onafhankelijk bureau een onderzoek naar de huidige stabiliteit van de oevers uitvoert Betere controles uit te voeren door de provincie Metingen verrichten op de weidepercelen Het werkelijke aantal kubieke meters bepalen Het huidige tarief verhogen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.