22 september 2015

Zomernota, wat gaan we volgend jaar doen

Ter voorbereiding op de begroting hebben we in de raad de zomernota besproken. Voor de zomer hebben alle fracties hun belangrijkste punten ingebracht. Vervolgens heeft het college gekeken welke van die onderwerpen uitgevoerd kunnen worden. Het CDA heeft 10 onderwerpen ingediend, die allemaal gehonoreerd zijn. Twee van deze onderwerpen moeten wat de CDA fractie betreft topprioriteit krijgen:

Woningbouw in De SlagenGlasvezel in het buitengebied

Onderstaand de bijdrage van Jacob Spiker namens de CDA fractie:

U stelt voor de zomernota voor kennisgeving aan te nemen . Op zich zijn we dan snel klaar, maar we zullen er toch iets meer over zeggen. In de eerste plaats onze complimenten voor deze nota, waar alles in zit: de voortgang van de huidige begroting, de meicirculaire, en een vooruitblik naar de meerjarenbegroting.

De ontwikkeling van de begroting 2015 loopt aardig in de pas, er wordt weliswaar een klein nadelig resultaat verwacht, maar de toekomst kunnen wel met vertrouwen tegemoet zien. Al zijn er best een paar zorgpuntjes. Vrij beschikbare reserves zijn er eigenlijk niet meer en de uitwerking van het Sociaal Domein is nog onzeker. Maar al met al concluderen we, dat we nu ‘profiteren’ van het vroegtijdig inzetten van ombuigingsmaatregelen enkele jaren geleden.

Voor de zomer hebben de fracties een aantal punten ingebracht die ze belangrijk vinden. We bedanken het college dat de wensen van de CDA fractie nagenoeg allemaal zijn overgenomen. Van onze 10 punten willen we er 2 uithalen die topprioriteit moeten krijgen.

In de eerste plaats is dat woonwijk De Slagen. U geeft aan de woningbouw daar, een impuls te geven door het leefbaar en bewoonbaar maken van de wijk. Dat is prima en nodig voor de burgers die al jaren in deze wijk wonen en langzamerhand wel afgeronde straat mogen hebben.

Maar dat is niet voldoende!

Daarmee komt de woningbouw niet op gang. Enkele jaren geleden hebben we na veel discussie een bestemming aangepast voor een aantal rijenwoningen, er zou veel belangstelling voor zijn… maar nog steeds geen schop in de grond. Ik weet dat de wethouder hier hard aan trekt, zoals dat ook in de vorige periode het geval was. Waardering dat u onze boodschap van voor de zomer heeft meegenomen. Maar we vragen u wel om voor of met de begrotingsbehandeling met concrete mogelijkheden te komen,  op welke manier De Slagen daadwerkelijk weer vlot getrokken kunnen worden. We begrijpen best dat u nu niet in detail een antwoord kunt geven. En wij hebben best wat ideeën die we kunnen delen, daar waar we dat nog niet gedaan hebben. Onze boodschap is: met de toezegging in de zomernota is een stapje gezet, maar dat is slechts een stukje herstel van nalatigheid van de ontwikkelaar. We willen meer en vragen u ons op de hoogte te stellen van wat er tot nog toe is gebeurd en welke acties er nog lopen. En nogmaals, begrip ervoor dat u daar op dit moment niet uitgebreid op in kunt gaan.

Het tweede punt is glasvezel. Daar praten we ook al lang over en de behoefte in het buitengebied wordt steeds groter. Dank voor de toezegging dat u hiermee aan de gang gaat en een voorbereidingskrediet opneemt in de begroting. Dat is dan de begroting voor volgend jaar, maar we willen niet wachten tot volgend jaar en verwachten rond de begrotingsbehandeling een plan van aanpak al dan niet in concept.

Dan nog een paar aanvullingen en reacties op andere punten.

U heeft gekeken naar het veranderen van de spoorwegovergang Gorterlaan. Ongelijkvloers maken kost miljoenen, dat hadden we zelf ook wel kunnen bedenken. Maar goed, aan u is gevraagd ernaar te kijken en dan doet u dat. Wanneer we werkelijk iets willen met een spoorovergang, dan moeten we het gesprek met de NS aan gaan en ook bereid zijn, andere overgangen op te geven. Dat is de enige manier om de NS ook financieel mee te krijgen.

U stemt in met ons voorstel om aan de markt een evenementen bestemming toe te voegen. Dank daarvoor. Die wens leeft ook in IJhorst en hetzelfde zal in Rouveen gelden zodra daar een officiële evenementenlocatie is. Wij vragen u ook in IJhorst een Rouveen een evenementen bestemming aan de betreffende locaties te geven, zodat niet voor ieder evenement een tijdelijke bestemmingsplanwijziging met alle kosten van dien nodig is.

Kunst en Cultuur: u heeft een suggestie overgenomen om de kerktoren in Staphorst aan te passen om het vlaggen van de toren mogelijk te maken. Van ons hoeft dat niet. Maak maar een houder op keukentraphoogte boven of naast de ingang. Dan gaan we vlaggen aan de toren in plaats van op de toren.

Bij Jeugdzorg zegt u: visie ontwikkelen in het kader van jeugd en bewegen.

Sportverenigingen krijgen in onze gemeente een kleine subsidie, afhankelijk van aantal leden en activiteiten. Eén van de voorwaarden is dat de vereniging lid moeten zijn van een nationale bond die weer aangesloten moet zijn bij NOC/NSF. Op zich begrijpen we dat wel, maar we hebben enkele verenigingen in de gemeente die juist bezig zijn met jeugd en bewegen en sinds kort niet meer in aanmerking komen voor subsidie. Wij vinden het niet terecht dat bijvoorbeeld de gymnastiekverenigingen in IJhorst en Staphorst niet in aanmerking komen voor subsidie en andere sportclubs wel. Zeker als we bewegen voor de jeugd belangrijk vinden, en dat vinden we! Wanneer we daar zelfs een visie voor ontwikkelen, moeten verenigingen die zich daarmee bezig houden eenduidige wijze behandeld worden. Wellicht moet daarvoor iets opgenomen of aangepast worden in de sportnota, en daar mag best een voorwaarde bij met de minimale frequentie dat bewegingslessen gegeven moeten worden. Maar sportverenigingen die zich positief en gestructureerd bezig houden met bewegen voor de jeugd, moeten dezelfde behandeling krijgen.

Het fietspad langs de Achthoevenweg moet doorgetrokken worden tot de Gemeenteweg (langs Waanders), vindt het college. Wij zijn het daarmee eens, hebben daar eerder voor gepleit. Wanneer we hier werk van maken, willen we vragen meteen de hele omgeving van de Stovonde mee te nemen. Dat staat voor later in deze raadsperiode op de agenda van het college, maar als we daar toch aan de slag gaan, dan beter maar meteen meenemen.

Voor het terugdringen van laag geletterdheid onder allochtonen en nieuwkomers wilt u een bedrag opnemen in de investeringslijst.  Wij zijn het daarmee eens. Maar moeten we ook niet iets doen aan ondersteuning en begeleiding van nieuwkomers? Hun aantal wordt steeds groter en vraagt om grote inzet van Vluchtelingenwerk. Kunnen die dat allemaal aan vragen we ons af. Daarom verzoeken wij u om naast extra taalonderricht breder te kijken naar de begeleiding van vluchtelingen en andere nieuwkomers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.