Veiligste gemeente van Nederland koestert Noaberschap
Veiligheid is een belangrijk begrip geworden. Wat is veiligheid?
Inwoners willen zich veilig voelen in hun eigen leefomgeving. Kleine irritaties, zoals burenoverlast, zwerfvuil, maar ook grotere vraagstukken, zoals overlast van verwarde personen, criminaliteit en illegale wietplantages, geven inwoners een onveilig gevoel. Het is belangrijk dit in een vroegtijdig stadium te signaleren. Dat vraagt om ogen en oren in de wijk.
Emil Baveld, politiechef basisteam Noord-Oost Twente en Karin Reinerink-Hutten, CDA-raadslid gemeente Tubbergen zijn samen in gesprek over de veiligheid in de gemeente Tubbergen, dit n.a.v de schriftelijke vragen die door het raadslid zijn ingediend tijdens de raadsvergadering op 19 juni jl.
De wijkteams van de politie nemen een belangrijke plaats in binnen de gemeente Tubbergen. Ze zijn zichtbaar binnen de kernen. Agenten dichtbij de inwoners, benaderbaar en binnen verschillende kernen te spreken tijdens de speekuren in de kernen.
De 112-buurtwhatsapp die in alle dorpen van de gemeente Tubbergen actief is zorgt voor meer ogen en oren in de directe leefomgeving. Deze whatsappgroepen kunnen een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid in de kernen, aldus Baveld.
Het politiebureau in Tubbergen is een servicepunt geworden, stenen garanderen geen veiligheid en geen dienstverlening. Inwoners van de gemeente gebruiken steeds vaker social media om melding te maken van verdachte, opvallende situaties. Men heeft geen zin meer om een paar uur op het bureau te zitten om een melding te maken. Onder leiding van Baveld is daarom een webcare opgezet voor het district Noord-Oost Twente waar ook Tubbergen onderdeel van is. Alle berichten die gepost worden door de inwoners met daarin het woord “politie” worden bekeken. Daarna volgt er actie. Een heel andere manier van een hulpvraag. De wijkteams van de politie kunnen hierdoor snel reageren. Stelt een inwoner via social media een vraag over bv. het beladen van de caravan, dan kan hier zelfs nog advies over gegeven worden. 24/7 mobiel bereikbaar, een andere manier van werken. Deze ontwikkeling wil niet zeggen dat het onveiliger wordt in onze gemeente. Juist niet! Binnen het district Noord-Oost Twente worden 4 wijkteams opgezet, bestaande uit 15 agenten die het district als hun broekzak kennen. Deze wijkteams zijn meer onderweg, waardoor ze sneller bij de hulpvraag van de inwoners kunnen zijn.
Het ouderwetse noaberschap neemt een belangrijke rol in. Bijna iedereen kent elkaar, je weet welk vlees je in de kuip hebt. Er wordt aan de bel getrokken als er zich verdachte situaties voordoen.
Dat er af en toe een wietplantage wordt opgerold is een feit, ook het drugslab in Geesteren in maart jl. is een heikele kwestie. Er heeft een fenomeenonderzoek plaatsgevonden naar het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren in de gemeente Tubbergen. Er hebben gesprekken plaatsgevonden met jongeren (12-25 jaar), ouders, carnavalsverenigingen, uitbaters, hulpverleners etc. Eind december zullen de cijfers in beeld zijn.
Inzet op voorlichting en preventie is wens van Karin Reinerink-Hutten. Het zou naïef zijn om te denken dat er in onze gemeente geen drugs wordt gebruikt. Samen met de wijkteams en hulpverleners zal er gewerkt worden aan een gedegen plan.