Nieuwe zorgtaken gemeente

Het Rijk hevelt taken over aan de gemeenten op het gebied van Jeugdzorg, AWBZ en WMO. De gemeente krijgt als gevolg van deze transities de totale zorg voor kwetsbare burgers, met uitzondering van de medische zorg. Bijvoorbeeld: mensen met zware fysieke of psychiatrische handicap, dementerende thuiswonende ouderen, jongeren in instellingen en jongeren met beperkingen die nu in de jonggehandicaptenregeling vallen. Een belangrijk doel van deze wijzigingen is om te komen tot een integrale aanpak van problemen op het terrein van werk en inkomen, zorg, ondersteuning.

Deze decentralisaties zijn een grote bestuurlijke, financiële en vooral organisatorische opgave. Het CDA streeft ernaar dat dit leidt tot een verbeterde efficiëntie die vooral ook ten goede komt aan een betere zorg voor de mensen die dat nodig hebben. Dit moet tot uiting komen in minder wachttijd, minder regeldruk, minder versnippering van zorgverleners en duidelijke verantwoordelijkheden. Door afspraken met mantelzorgers en vrijwilligers en met de inzet van professionals daar waar nodig zet het CDA in op zorg en ondersteuning dichtbij. De centrale doelstelling is kwaliteit van leven.

Voor de uitvoering kiest het CDA - bij voorkeur- voor een regionale aanpak in WT4-verband en met de andere 10 Twentse gemeenten.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.