Begroting 2025 - Zwolle in beweging
Zwolle in beweging Begroting 2025
Door: Maxim van der Veen
Datum: 8 November 2024
Beweging
Zwolle is een stad in beweging. En niet alleen Zwolle beweegt, maar er zijn veel bewegingen gaande op het wereldtoneel. Er zijn veel positieve bewegingen te zien, zoals mooie internationale samenwerkingen, vooruitgang in de energietransitie en economische groei. Maar er zijn ook zorgwekkende bewegingen. Grote oorlogen, zoals die in Oekraïne en het conflict in Israël en Palestina, hebben invloed op onze samenleving. Deze situaties vragen veel van de draagkracht van onze gemeenschap, terwijl deze op veel plekken toch al steeds meer onder druk komt te staan.
Tegelijkertijd hebben we de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven en ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook in de toekomst van een fijne wereld kunnen genieten. Het draait om de balans tussen de uitdagingen van nu en investeren in een duurzame toekomst. Hoe kunnen we als lokale overheid het beste uit onszelf halen en zorgen voor onze inwoners?
Het CDA vindt dat we als lokale overheid ons best moeten doen voor al onze inwoners, niet alleen in de stad, maar ook in de wijken en onze mooie buitengebieden. We moeten ervoor zorgen dat sportverenigingen de aandacht krijgen die ze verdienen, dat vrijwilligers en mantelzorgers erkend worden en dat we altijd oog hebben voor onze ouderen. Zwolle moet een thuis blijven en zijn voor iedereen die hier wil wonen, of je nu met pensioen bent of nog op de basisschool zit.
Begroting
Ook onze gemeente is volop in beweging. We hebben grote vraagstukken op het gebied van mobiliteit, woningbouw en het sociaal domein. Wat goed is om te zien, is dat we, ondanks de moeilijke tijden, een sluitende begroting hebben. We kunnen de basis behouden en zelfs wat extra doen voor onze inwoners, zoals met de voorgestelde investering voor een pumptrackbaan. Over beweging gesproken, dat gaat hier zeker lukken! Het CDA kijkt ernaar uit om deze baan te realiseren. Met deze begroting kunnen we, ondanks de beperkte financiële ruimte, Zwolle in beweging houden, en daarvoor willen we het college complimenteren.
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Het wordt steeds lastiger om grote projecten van de grond te krijgen en de cijfers in de woningbouw moeten beter. We moeten goed in de gaten houden dat onze ambities realistisch blijven met wat we kunnen uitvoeren. Wat ons betreft geldt: ‘geen nieuw beleid meer stapelen, maar uitvoeren!’ We moeten ervoor zorgen dat we de € 411 miljoen aan resterende kredieten snel investeren in onze gemeente, zodat we de leefomgeving van onze inwoners kunnen verbeteren. Ook moeten we de vraag stellen hoe we met onze ambtelijke capaciteit onze ambities kunnen realiseren, anders blijven die kredieten alleen maar oplopen. Onze motie om inzicht te krijgen in de resterende kredieten is nu pas voor de helft uitgevoerd, en we behandelen dit graag bij de nieuwe stukken die worden meegeleverd in het voorjaar.
Mobiliteit, toegankelijkheid en gezinnen
Als het gaat om mobiliteit zien we veel verschillende soorten beweging. We hebben de fysieke beweging, zoals van A naar B gaan, maar ook de verandering die de stad doormaakt naar een groenere omgeving met meer ruimte voor fietsen, wandelen en ontspanning. Maar wat merken onze inwoners nu eigenlijk van al deze grote plannen?
Het CDA heeft in verschillende debatten al eerder zijn zorgen geuit over toegankelijkheid en verkeersveiligheid. Welke prioriteit geeft het college aan een toegankelijke en inclusieve stad? In de debatten die we hebben gevoerd, merken we dat toegankelijkheid vaak onder druk staat, en dat horen we ook terug van onze inwoners. Het CDA wil benadrukken dat toegankelijkheid, voor alle Zwollenaren, van ouderen tot mindervaliden of Zwollenaren die op pad gaan met een kinderwagen, een belangrijke plek moet krijgen in de overwegingen.Ouderen en mensen met een beperking vormen een groeiende groep in onze samenleving, en hun mobiliteitsbehoeften zijn uniek. Denk aan problemen zoals verminderd zicht of extra gevoeligheid voor verkeerssituaties. Het is dus cruciaal om deze kwetsbare groepen te betrekken bij het ontwikkelen van mobiliteitsoplossingen.
Dit geldt ook voor verkeersveiligheid. Bij verschillende projecten in de mobiliteitsagenda merken we dat verkeersveiligheid niet altijd de prioriteit krijgt die het nodig heeft. Maar verkeersveiligheid is juist heel belangrijk in een stad die steeds drukker en voller wordt. Als CDA vinden we dat we hier nog een verbeterslag in kunnen maken. Daarom dienen we bij deze begrotingsbehandeling een motie in die ervoor moet zorgen dat verkeersveiligheid wordt meegenomen bij het prioriteren van mobiliteitsprojecten.
In het kader van toegankelijkheid vindt het CDA het belangrijk om te blijven sturen op het verbeteren van het openbaar vervoer. We wachten met smart op de visie van de wethouder op het openbaar vervoer in Zwolle. Want welke alternatieven zijn er nog als dit openbaar vervoer niet op tijd op orde komt? Graag een reflectie van de wethouder. Wanneer kunnen we deze visie verwachten?
Nabijheid van voorzieningen
Als we het over toegankelijkheid hebben, gaat het niet alleen om grote infrastructurele projecten. We hebben het ook over de nabijheid van voorzieningen en de invloed die je kunt uitoefenen op je eigen buurt of straat. Denk bijvoorbeeld aan het in stand houden van een vereniging zoals Britten, die kan blijven bestaan dankzij onze motie. De nabijheid van deze voorzieningen zijn essentieel voor een gezonde, sociale en duurzame wijk.
Het CDA is van mening dat wanneer voorzieningen zoals een vereniging, dorpshuis of buurthuiskamer makkelijk bereikbaar zijn, dit ook de toegankelijkheid van onze stad en de sociale cohesie verbetert. Het CDA is daarom ook blij dat het college ervoor kiest om ook te investeren in onze buitengebieden met de realisatie van het nieuwe Kulturhus in Wijthmen en de bouw van 150 extra woningen. Door onder andere deze investering zorgen we dat ons buitengebied wordt voorbereid op de toekomst en haar rol als onmisbare schakel tussen de stad en het platteland kan blijven vervullen. Een rol die voor die voor de duurzame ontwikkeling van Zwolle van essentieel belang is.
We zijn in die gedachte ook blij met de keuze van het college om meer bewonersinitiatieven te ondersteunen, zoals in Assendorp en Dieze, waar inwoners zelf aan de slag gaan om hun buurt toekomstbestendig te maken. Denk ook aan de ontmoetingsplek voor jongeren in Holtenbroek en de extra investeringen in verenigingen. Dit zijn juist de plekken in de wijken waar een sterke samenleving ontstaat. Daarom zijn we blij dat de motie die we samen met veel andere partijen hebben ingediend, over het verduurzamen van vrijwillige verenigingen, is aangenomen bij de PPN en nu in de begroting staat. Hierdoor komt er € 80.000 beschikbaar voor deze verenigingen.
Met de landelijke bezuinigingen op sport, vrije tijd en cultuur ziet het CDA een grotere rol voor de gemeente om ervoor te zorgen dat deze plekken blijven bestaan. En deze rol zien we steeds meer terugkomen in de keuzes van het college in de voorliggende begroting. Ook het CDA zal het komende jaar haar best doen met deze instanties om te monitoren of wij als gemeente genoeg doen om het voorbestaan te garanderen.
Het CDA ziet ook uitdagingen die extra aandacht van het college verdienen. Op het gebied van wijken en gezinnen vallen er nog zaken te verbeteren. De ontwikkeling van het buitenspeel- en BOSS beleid laat op zich wachten en Zwollenaren maken zich zorgen over de staat van veel speeltuinen. Hierover heeft mijn fractie afgelopen week schriftelijke vragen ingediend. Kortom, er is nog werk aan de winkel om hier de juiste stappen te zetten. We willen van het college weten wanneer we de verdere uitwerking van het buitenspeelbeleid en het BOSS-beleid kunnen verwachten? En Is dit goed genoeg geprioriteerd op de agenda?
De sociale basis
Voorzitter, een beweging die we ook zien is dat veel Zwollenaren de gemeente weten te vinden voor de armoederegelingen. Waar eerst veel van de regelingen niet goed gebruikt werden, zien we nu dat er steeds meer mensen deze regelingen beter weten te vinden. En dat is natuurlijk goed! Voor het CDA is het vooral belangrijk dat we de komende jaren door blijven gaan met het makkelijker maken van die regelingen. Als fractie blijven we ook zoeken naar manieren om het bedrijfsleven meer te betrekken bij wat ze misschien kunnen aanbieden aan mensen die het nodig hebben, nu de stadspas niet meer als hulpmiddel bestaat. We hopen in het verwachte debat over de vereenvoudiging van de armoederegelingen daar verder met de raad over te praten. Dan over vrijwilligers en mantelzorgers. Voor het CDA zijn zij van grote waarde. We vinden het jammer dat het woord ‘vrijwilliger’ in de begroting bijna niet voorkomt, maar we zijn blij dat het beleid deze week is overgedragen nadat het CDA hier bij de PPN om heeft gevraagd. We zien uit naar het debat hierover.
Afronding
Ik ga afsluiten. Zoals ik aan het begin al zei, zien we dat Zwolle in beweging is. Het CDA vindt het belangrijk dat we dingen zoals gezinnen als de basis van de samenleving, de toegankelijkheid en veiligheid van onze stad, de nabijheid van voorzieningen, verenigingen, het buitengebied en kwetsbare inwoners goed meenemen in onze overwegingen.
Al met al heeft het college met deze begroting heeft mooie stappen gezet voor het volgende jaar. Er is aandacht voor zowel de uitdagingen van de stad als de zorgen van individuele inwoners. Ook zijn er de nodige uitdagingen waarover het CDA graag met de raad en het college verder in debat gaat. Voor nu willen we het college bedanken voor de voorgestelde begroting en kijken ernaar uit om samen verder te bouwen aan ons Zwolle.