Dorpsbewoners moeten voorrang krijgen bij woningtoewijzing, ook in Zwolle
Maandag 7 oktober besprak Raadslid Nicolet Hoorn in de gemeenteraad de Scenarionota bouwstenen Huisvestingsverordening. Waarin het gaat over het verdelen van schaarste. Schaarste van één van onze grondrechten, te weten het recht op huisvesting. Zolang we er niet in slagen voldoende huisvesting voor al onze inwoners te realiseren is een goede verdeling van huisvesting second best. Als CDA zijn we blij dat we ook in Zwolle een huisvestingsverordening op gaan stellen. Al had dat natuurlijk veel eerder kunnen gebeuren.
"De omgeving van de mens is de medemens." Dit zijn woorden van Jules Deelder en ze geven prachtig weer wat onze aandacht behoeft. Vandaag praten we namelijk over het belang van gemeenschappen. We praten over het belang van kunnen wonen of kunnen blijven wonen binnen een gemeenschap waar je je thuis voelt of waar je werkt, een gemeenschap waar inwoners zich bij elkaar betrokken voelen en verantwoordelijkheid voelen voor elkaar, en waarin zij niet slechts als individuen naast elkaar leven. Het gemeenschapsleven verhoogt het welzijn, levensgeluk en veiligheidsgevoel van inwoners. Het biedt betere kansen voor de jeugd om goed op te groeien, meer economische mogelijkheden en meer zorg van mensen voor elkaar. Verdelen van woonruimte omvat meer dan alleen het sturen op inkomen en betaalbaarheid.
Sinds 1 januari van dit jaar kan op basis van de nieuwe Huisvestingswet meer gestuurd worden op het huisvesten van ‘lokaal woningzoekenden”. Bij het verlenen van huisvestingsvergunningen kunnen gemeenten in maximaal 50% van de (toewijzings)gevallen voorrang verlenen aan woningzoekenden met maatschappelijke en/of economische binding aan de regio, de gemeente of een deel van een gemeente.
Het college laat in het voorliggende voorstel dat laatste aspect onbesproken.
Aangegeven wordt dat 70% van de verhuisbewegingen zich binnen Zwolle voltrekken en dat op basis daarvan er onvoldoende onderbouwing is om deze bouwsteen op te nemen in de Zwolse huisvestingsverordening. Maar voorzitter, als CDA bereiken ons veel vragen van jongeren die in hun eigen dorp of eigen wijk geen woning kunnen vinden. Er zijn ook veel ouderen die niet in hun eigen dorp of wijk kunnen doorstromen naar een seniorenwoning. Met klem willen het CDA het college dan ook vragen voorrang op basis van lokale binding als bouwsteen in de huisvestingsverordening op te nemen. Ziet de wethouder mogelijkheden om dit mee te nemen in het onderzoek?
Gemeenschapen bouwen doen we met elkaar, met mensen die bereid zijn om niet alleen te wonen in een gemeenschap, maar daar ook een bijdrage aan te leveren. Daarom vraagt mijn fractie of onder maatschappelijke binding ook het doen van aantoonbaar vrijwilligerswerk in een wijk of dorp kan vallen. Graag een reactie van de wethouder hierop.
Alles overwegend kiest het CDA dus voor scenario 3: Het verder uitwerken van de 4 toepasbare bouwstenen, aangevuld met een onderzoek naar de mogelijkheid om voorrang te verlenen aan woningzoekenden met maatschappelijke en/of economische binding aan een deel van een gemeente.