Maak kennis met Yannick: Nummer 9 op de lijst van aankomende provinciale verkiezingen uit Zwolle
Volgende week woensdag gaan de stembussen open voor de provinciale statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Voor het CDA staat op nummer 9 Yannick Bos, een Zwolse kandidaat. Wij hebben hem een aantal vragen gesteld over zijn motivatie om de staten in te willen gaan.
Wie ben je?
Mijn naam is Yannick Bos, 25 jaar oud. In het dagelijks leven werk ik als adviseur voor de branchevereniging Bouwend Nederland. Na mijn studie Bestuurskunde in Utrecht begon het te kriebelen en wilde ik weer terug naar het oosten, waar ik geboren en getogen ben. Hierdoor ben ik samen met mijn vriendin uiteindelijk beland in Zwolle. De stad waar ik het erg naar mijn zin heb en mij al snel thuis voelde.
In mijn vrije tijd sla ik graag een balletje op de tennisbaan, lees ik graag en loop graag een stukje hard. Daarbij probeer ik ook voor de samenleving mijn steentje bij te dragen. Zo heb ik mij ten tijde van de coronacrisis ingezet in het verbinden van jongeren. Momenteel zet ik mij in voor de stichting wensambulance Wish & Care en ben ik actief binnen het lokale bestuur van het CDJA, de jongerentak van het CDA
Hoe kom bij het CDA?
Toen ik in Utrecht studeerde vond ik politiek, en met name de beluistvormingsprocessen erachter al erg interessant. Hier wilde ik meer over weten. Dat was voor mij de reden dat ik mij ging verdiepen in besturende partijen. Ik herkende mij toen het meeste in de kernwaarden van het CDA; Rentmeesterschap, Gespreide verantwoordelijkheid, Publieke Gerechtigheid en Solidariteit. Vooral het idee om bij besluitvormingsprocessen de samenleving centraal te zetten sprak mij aan. Via vrienden werd ik getipt op het CDJA, de jongerenvereniging van het CDA. Via die weg ben ik uiteindelijk ook bij het CDA terecht gekomen.
Waarom wil je graag de provinciale staten in?
Nederland vraagt om oplossingen voor urgente beleidsvraagstukken rondom bijvoorbeeld stikstof en de klimaat. Tegelijkertijd lijkt het soms net dat er meer crises bijkomen dan dat er worden opgelost. Ik geloof er niet in dat uitdagingen zich vanzelf oplossen. Dat was de reden dat ik heb besloten politiek actief te worden; om mee te helpen aan langetermijn oplossingen die we nu nodig hebben. Ik kies nu juist voor de provincie omdat de provincie in het realiseren van de oplossingen de sleutel in handen heeft. Enerzijds staat het ver genoeg van de dagelijkse praktijk om het overzicht te kunnen bewaren, terwijl het anderzijds dichtbij genoeg staat om echt kan werken aan concrete impact. Denk bijvoorbeeld aan de woningcrisis dat voor een individuele gemeente te groot is om op te lossen.
Voor welke onderwerpen wil jij je inzetten?
Ik wil echt werk maken van de woningcrisis omdat dit mijn generatie momenteel het hardste raakt. Tegelijkertijd heeft het ook raakvlakken met andere uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur en asiel. Daarnaast wil ik me beter inzetten voor het openbaar vervoer en de nieuwe vervoersvormen die in opkomst zijn. Steeds meer mensen van onze generatie hoeft niet per definitie een auto te bezitten. Tegelijkertijd vraagt dat wel voor een goed alternatief. De alternatieven (deel-auto’s, deelfietsen, goede trein en busverbindingen enz.) zijn er al, maar een goede syteem waarbij al deze alternatieven op elkaar zijn aangesloten, ook buiten de stad, is nog een punt van zorg. Daar wil ik mij de komende vier jaar dan ook voor inzetten. Om
Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Ik wil mij echt inzetten voor een voor een land dat we door kunnen geven. Niet ontkennen dat er uitdagingen zijn of genoegen nemen met halve oplossingen, maar samen met elkaar zoeken naar oplossingen die tegelijkertijd realistisch en haalbaar zijn. Tegelijkertijd wil ik een stem geven aan mijn generatie vanuit een partij die altijd zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, omdat dat volgens mij de enige manier is om echte vooruitgang vorm te kunnen geven.