27 mei 2024

Vuurwerk: Haal niks weg zonder dat er een volwaardig alternatief is

Vandaag staat het themadebat dienstverlening en inwonerbetrokkenheid op de agenda. Namens het CDA ga ik graag in op de stand van zaken rondom het thema vuurwerk.

Voorzitter, in 2022 heeft het CDA samen met een aantal andere fracties een motie ingediend om toe te groeien naar een nieuwe traditie rondom de nieuwjaar wisseling. Deze motie, die met ruime stemmen is aangenomen, geeft het college de opdracht om een participatietraject te starten met het uiteindelijke doel om nieuwe ideeën voor de jaarwisseling op te halen vanuit de stad. Over dit proces heeft het CDA een aantal vragen aan de burgemeester.

In het coalitieakkoord is met elkaar afgesproken dat we niet iets weghalen, voordat het alternatief gereed is. Wat betekent: eerst een nieuwe invulling voordat een eventueel afsteekverbod van kracht wordt. Het was juist daarom ook zo belangrijk dat er tijdig werd gestart met het participatietraject, anders zouden we te laat zijn. Zoals we nu in de stukken kunnen lezen zullen de uitkomsten van het particpatietraject pas in Oktober van dit jaar bij ons bekend zijn, terwijl de motie uit 2022 stamt. Het CDA is hierin toch enigszins teleurgesteld en had gehoopt dat het traject sneller was gestart om zo al eerder naar een nieuwe traditie toe te kunnen groeien. Een onderwerp als dit behoeft tijdige beslissingen zodat inwoners en ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Het CDA wilt van de burgemeester weten waarom het traject niet meteen na de afgelopen jaarwisseling is ingezet terwijl hier ruim voldoende tijd voor was en vraagt de burgemeester een tijdpad te schetsen met het verdere verloop.

Wat betreft de insteek van het participatietraject heeft mijn fractie ook een aantal zaken opgemerkt. We zien dat de gemeente geen centrale vuurwerkshow wil organiseren en dit dus al op voorhand uitsluit. Voorzitter, het lijkt ons niet de juiste manier om op voorhand al allerlei verboden mee te gaan geven wanneer zo’n traject wordt gestart. We zijn immers op zoek naar ideeën vanuit de inwoners. Laten we dit dan ook vanuit een perspectief bekijken die mogelijkheden biedt aan inwoners, en niet op voorhand al zeggen ‘kan niet, want onze voorkeur ligt anders’. Daarmee gaan we het doel van dit traject, en zoals verwoord in de motie, voorbij. Dit blijkt ook uit een korte blik op de al ingezonden ideeën waarbij een grote centrale show met een aftelmoment op dit moment het vaakst ingezonden idee is. Het CDA wil graag van de burgemeester weten waarom hij ervoor kiest om dit traject zo in te steken en waarom hij van mening is dat een centrale vuurwerkshow geen optie is, terwijl dit in heel veel steden wel kan? 

Tot zover

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.