In Zwolle zijn er veel mensen die door beperkingen of ziekte, een laag inkomen, werkloosheid, problemen in het gezin, schulden of een combinatie hiervan kwetsbaar zijn. Voor het CDA Zwolle is bescherming van de kwetsbaren in de samenleving cruciaal. Daarom zullen wij ons maximaal inzetten om hun positie te verbeteren.

Gedeelde verantwoordelijkheid

In onze samenleving is omzien naar de medemens en elkaar helpen en ondersteunen noodzakelijk. Dat is een verantwoordelijkheid die mede bij de inwoners van onze gemeente ligt. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of mantelzorg. De gemeente moet dit faciliteren en waar nodig ook subsidiëren. Er is dringend behoefte aan gemeentelijk vrijwilligersbeleid en mantelzorgbeleid inclusief het voorzien in respijthulp. De gemeente dient te zorgen voor goede huisvesting van voedsel- en kledingbanken.

Ondersteuning bij armoede of schulden

Te veel mensen in Zwolle leven in armoede en schulden. De gevolgen hiervan zijn ingrijpend: sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, echtscheiding. Het CDA Zwolle wil vol inzetten op het verminderen van het aantal mensen in armoede en schulden. Zo willen we het aantal Zwolse kinderen dat in armoede leeft verminderen. Ook willen we gezinnen waarin deze kinderen opgroeien meer maatwerk bieden en voor hen betere (preventieve) schuldregelingen opzetten. We vinden het belangrijk om meer bekendheid  te geven aan de verschillende armoederegelingen om zo Zwollenaren beter te kunnen helpen om mee te doen in de samenleving. Het CDA Zwolle is voorstander van het invoeren van een stadspas voor gezinnen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.

De communicatie met Zwollenaren moet in begrijpelijke en leesbare taal geschreven worden. Naam, emailadres en telefoonnummer van de behandelende ambtenaar moeten op de brief vermeld zijn. Ook willen we vrijwilligers inzetten die Zwollenaren met (beginnende) schulden helpen met het inzichtelijk maken van hun administratie.

Zorg dichterbij brengen

Het CDA Zwolle zal zich inzetten voor meer samenwerking in de eerstelijnszorg in de wijken. Daarbij zetten we in op continuïteit en een vertrouwd gezicht. Ook gaan we voor langdurige contracten binnen de jeugdhulp en de WMO en minder ingewikkelde aanbestedingen. Daarnaast moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden met huisartsen en andere verwijzers. Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 met jeugdhulp het recht hebben om iemand uit hun eigen omgeving te betrekken bij belangrijke zorg besluiten. Tenslotte willen we dat de gemeente Zwolle zorg draagt voor één plan en één contactpersoon bij gezinsproblematiek. Deze contactpersoon heeft de regie in de communicatie met alle betrokken partijen.

We willen beter samenwerken met instellingen en maatschappelijke partners om schrijnend situaties en verward gedrag te voorkomen. Buurtbewoners moeten 24 uur per dag terechtkunnen bij een centraal telefoonnummer als zij zich zorgen maken over een buurtgenoot. Het CDA Zwolle wil meer buitenwettelijk begunstigend beleid (denk aan tandheelkunde, fysiotherapie en brillen) voor noodzakelijke zorg die niet vergoed wordt door de basisverzekering. De Gemeentepolis is hierbij een belangrijke voorliggende voorziening en die willen we opnieuw invoeren. Tot slot willen we een respijthuis om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Dit is kleinschalige voorziening waar degene voor wie je zorgt tijdelijk kan verblijven.

Gezond en gelukkig opgroeien

Veel jongeren hebben in hun proces van volwassenwording hulp en ondersteuning nodig van gespecialiseerde jeugdhulpverleners. Vaak al op jonge leeftijd. Het CDA Zwolle erkent de problemen die in de jeugdzorg bestaan en zet zich daarom in voor:

  • Het versterken van de samenwerking tussen scholen, leraren, huisartsen, sociaal wijkteam, jongerenwerkers en jeugd GGZ instellingen om snel passende jeugdzorg te kunnen bieden.
  • Voorlichting aan ouders, scholen en leraren om vroegtijdig problemen te herkennen.
  • Het stimuleren van huisartsen om in hun praktijk een praktijkondersteuner Jeugd aan te stellen.
  • Het instellen van een totaalverbod op lachgas.

Gezond en gelukkig ouder worden

We zetten ons in om eenzaamheid onder onze inwoners en specifiek bij ouderen tegen te gaan. We zetten extra in op het bevorderen van contact tussen ouderen en jongeren, zodat zij hun kennis en ervaring met elkaar kunnen delen. Wijkcentra waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten zijn onmisbaar. We zetten in op het behoud van bestaande wijkcentra en de vestiging van nieuwe centra waar nodig. Dit kunnen ook plekken zijn waar huisartsen en andere zorgverleners dicht bij de mensen kunnen zijn. We ondersteunen en stimuleren projecten die generaties en culturen met elkaar in contact brengen.

We ondersteunen verpleeghuizen die ruimte nodig hebben om uit te breiden. Daarnaast zorgen we voor een gevarieerd aanbod van nieuwe vormen van wonen en zorg. We willen het oprichten van zorgcoöperaties faciliteren. We zorgen voor snellere behandeling van aanvragen voor mantelzorgwoningen en familiehuizen. Op hogere leeftijd worden ouderen kwetsbaarder voor oplichting en kleine criminaliteit, ook via het internet. Dit heeft een grote impact op hun gevoel van veiligheid. Wij willen dat hierover meer voorlichting gegeven wordt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.