12 november 2021

Begroting 2022 met ambities

Op 9 november 2021 hebben we als algemeen bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel de begroting van 2022 vastgesteld. De begroting is ambitieus te noemen. Eerder dit jaar hebben wij als algemeen bestuur het Ontwerp Waterbeheerprogramma 2022-2027 opgesteld. Hierin zijn ambities opgenomen over energietransitie, schoon water, duurzaam hergebruik van afvalwater en ambities rondom het klimaat. De extreme weersveranderingen, zoals langdurige droogte en heftige regenbuien, evenals de gevolgen daarvan kennen we allemaal. Als CDA zeggen we ja om de komende jaren extra investeringen te doen in maatregelen als gevolg van klimaatverandering. Het watersysteem vraagt om een nieuwe balans in het vasthouden, bergen en afvoeren van water. De opgave is om 100 mm per jaar extra vast te houden en tegelijkertijd de gevolgen van extreme neerslag te beperken.

De vaststelling van de begroting brengt ook gevolgen voor de bedrijven, agrariërs en inwoners, bos- en natuureigenaren en gemeenten met zich mee. De tarieven voor watersysteemheffing en zuiveringsheffing stijgen met 5,5%. Dit betekent op jaarbasis een stijging van enkele tientjes en voor agrariërs zelfs een daling van tientallen euro's. 

Als CDA vinden wij een stijging van de kosten uitlegbaar, omdat de noodzaak voor aanpassingen in verband met de klimaatveranderingen aanwezig is. 
 
Het waterschap gaat 5,5 miljoen euro investeren in het vervolg van ‘Elke druppel de grond in’, als onderdeel van de nieuwe koers watervoorraadbeheer. Het waterschap werkt sinds het droge jaar 2018 actief samen met grondeigenaren en boeren om met concrete maatregelen water vast te houden in het watersysteem. In totaal zijn sinds 2018 circa 140 droogtestuwen en meer dan 150 duikerafsluiters geplaatst. De verwachting is dat dit aantal komende jaren oploopt tot in totaal 250 c.q. 400. Ook zijn watergangen verondiept en gedempt om het grondwater aan te vullen. Elke druppel de grond in loopt door tot en met 2027. 

Het waterschap investeert samen met de provincie Gelderland en het Rijk 20 miljoen euro in de aanpak van droogte via de bestuursovereenkomst Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON). Maar ook gaat het waterschap samen met de 11 gemeenten in de Achterhoek gebundeld in de Samenwerkingsovereenkomst DPRA Achterhoek + de komende 5 jaar 20 miljoen euro investeren om beter voorbereid te zijn op klimaatveranderingen. Hiervoor zijn in de afgelopen jaren de klimaatstresstesten uitgevoerd door de gemeenten, waar onderzocht is waar de kwetsbare plekken zijn als het weer steeds extremer wordt. Hierbij moet u denken aan waar blijft veel water staan, waar kan water schade veroorzaken in gebouwen, maar ook waar levert hitte schade aan gezondheid op?
 
Al met al begrijpen we als CDA dat een belastingverhoging pijnlijk is, maar als gebruiker van ons land en grond moeten we deze ook willen beschermen en gezamenlijk de kosten willen dragen. Als CDA hebben we samen met de overige leden van het Algemeen Bestuur deze handschoen opgepakt. Als waterschap willen we met grote prioriteit werken aan het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.