Burap 2022, Begroting 2023 en Meerjarenprogramma 2023-2026 Vastgesteld
Tijdens de AB vergadering van 8 november 2022 werd de Bestuursrapportage 2022-2 (Burap) en Begroting 2023 en Meerjarenprogramma 2023-2026 vastgesteld. Hieronder treft u een korte uiteenzetting, met daarbij de ingediende motie en bijbehorende motivatie van de CDA fractie.
Burap 2022-2
Ook in de tweede helft van 2022 wordt de bestuursrapportage aan het AB voorgelegd. Hierin staat de stand van zaken opgenomen over de actuele beleidsontwikkelingen en ontwikkelingen in de bedrijfsvoering en het te verwachten financiële resultaat. In deze uitzonderlijke situatie met onzekerheden waarin we nu verkeren zoals de grondstof- en energieprijzen, levering en levertijden van grondstoffen en producten, maar ook de krapte op de arbeidsmarkt staat het waterschap voor een uitdaging om de financiën in toom te houden en de financiële huishouding. Tot slot zijn er financiele meevallers, maar al met al nog geen positieve cijfers voor het operationele resultaat. Als CDA fractie hebben we onze instemming gegeven op de Burap die voorligt, daarbij hebben we begrip voor de verhogingen. We hopen dat de benodigde ondersteuning voor het personeel gevonden wordt, zodat de uitvoering van alle ambities en werkzaamheden behapbaar blijft. En tot slot begrijpen we het bestemmen van een deel van de dividenden voor algemene reserves.
Begroting 2023 en Meerjarenprogramma 2023-2026
De begroting is een momentopname voor komend jaar waarin de plannen opgenomen zijn met een financiële vertaling. Het afgelopen jaar hebben we het waterbeheersprogramma vastgesteld. Binnen het waterschap maken we een overgang door van voorkomen van wateroverlast en veiligheid naar het vasthouden van water om droogteschade te voorkomen. Op die manier moeten wij ons ook aanpassen aan de klimaatveranderingen. Die plannen zijn ambitieus, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Ook de hoge energielasten gaan aan het waterschap niet voorbij. Vooral het zuiveren van afvalwater vraagt veel energie. Dit leidt tot een veel hogere energie rekening. We zitten nu in een uitzonderlijke tijd. Om de klap van de energie op te vangen is een energieopslag van 2,5% op zuiveringsheffing noodzakelijk. mochten deze niet noodzakelijk zijn, vloeien deze terug naar u. Om ook de energielasten op termijn te beperken heeft het CDA een motie ingediend om één of extra windmolens te onderzoeken. Hierbij heeft het CDA ook nadrukkelijk gevraagd oim de participatie van de omwonende te betrekken. Ook op termijn willen we ons waterschap kostendekkend hebben en willen we de lasten niet voor ons uitschuiven.