Regionaal

  • De goede samenwerking met de gemeente Arnhem continueren. Samen maatregelen nemen om de wateroverlast bij hevige buien te verminderen. De meekoppelkansen m.b.t. de werkzaamheden aan de Rijnkade (waterveiligheid) optimaal benutten. Het partnerschap bij het bovengronds brengen van de Jansbeek Fase 2 verder doorzetten.
  • Het project Rivier in de Stad in Zutphen is een mooi voorbeeld van kansen optimaal benutten. Het CDA wil graag, samen met de gemeente Zutphen, verder bouwen aan een mooie en waterveilige stad. Hierbij dient volop ruimte te zijn voor recreatie en toerisme.
  • De gemeenten Oude IJsselstreek, Montferland en Doetinchem werken samen op het gebied van de stresstesten (knelpunten wateroverlast en hitte). Het waterschap Rijn en IJssel biedt graag haar kennis en kunde aan, om dit een succes te laten worden. Ook als de 3 gemeenten in 2020 een start maken met een uitvoeringsprogramma, kunnen zij op het waterschap rekenen.
  • De succesvolle samenwerking in de Liemers (Zevenaar, Duiven en Westervoort) met het watertakenplan verder uitbreiden. Vooral de kansen bespreken en benutten op het gebied van het klimaat (stedelijk water) en energieneutraliteit (Innovase – Duiven).
  • De bijzonder samenwerking van de gemeente Berkelland met het waterschap mag niet onvermeld blijven. De bouwstenen uit de gezamenlijke watervisie kunnen nu in de praktijk gebracht worden en verdienen onze volledige steun.
  • Het CDA wil de samenwerking met de Achterhoekse gemeenten (o.a. Aalten, Winterswijk, Oost-Gelre en Bronckhorst) en de gemeente Lochem intensiveren. Een meer robuust en klimaatbestendig watersysteem in het buitengebied, maar ook aandacht voor stedelijk water zijn zoal onderwerpen die opgepakt kunnen worden. Ook kan ingespeeld worden op wensen die er leven bij gemeente en inwoners, waar waterdoelen bij betrokken zijn.
  • Het waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Rheden (en Rozendaal) hebben veel gezamenlijke doelen op het gebied van water en waterveiligheid. Ook in het Rivierklimaatpark zijn beide overheden als stuurgroep-lid vertegenwoordigd. het CDA zou deze samenwerking (inclusief projecten en beleidsvoornemens) graag vast willen leggen in een convenant of samenwerkingsovereenkomst in samenspraak met beide gemeenten.
  • Voor het overgrote deel is het waterschap Rijn en IJssel gelegen in de provincie Gelderland. Maar water houdt zich niet aan provinciegrenzen, dus ook een klein stukje van Overijssel behoort tot het werkgebied van WRIJ. Daarom is het van belang, dat er een goede afstemming is met de 4 betrokken gemeenten in Overijssel (Deventer, Haaksbergen, Hof van Twente en RijssenHolten).
  • De gemeente Doesburg is een (water)pareltje in ons werkgebied. Met de Oude-IJssel, de IJssel, de kade en de mooiste vistrap van Nederland in de nabijheid, presenteert zich de gemeente op een uitzonderlijke manier. Het CDA wil, in overleg met de gemeente Doesburg, dit meer onder de aandacht brengen en zo het waterbewustzijn bij inwoners en recreanten te vergroten. Wij staan open voor goede ideeën, zoals een klimaatcafé, een waterrondleiding of anderszins.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.