Na 100 radiocolumns heeft Europarlementariër Lambert van Nistelrooij mij gevraagd zijn taak als columnist over te nemen. Voortaan zal ik met medewerking van Omroep Moergestel een radiocolumn inspreken over de laatste ontwikkelingen in de Europese Unie. Deze column is daarvan een samenvatting. Als kandidaat van het CDA voor het Europees Parlement hecht ook ik er belang aan de besluiten in Brussel voor uw regio of dorp concreet te maken. Gelukkig kan ik voorlopig nog rekenen op de steun van Lambert; een echte samenwerking tussen generaties. Een vorm van samenwerking die ook in Europa belangrijk is. Dit blijkt onder andere uit de budgetten die de EU beschikbaar stelt voor ouderenzorg en slimme dorpen. Budgetten die technologiebedrijven uitdagen samen met ouderenorganisaties en zorgcoöperaties slimme oplossingen te bedenken.

De samenwerking tussen generaties is in de komende jaren hard nodig. We leven langer dan ooit tevoren. Alleen door gezamenlijk onze verantwoordelijkheid te nemen kunnen we ook gezond ouder worden. Daarom heeft de EU via het programma Active en Assisted Living, actief en ondersteunend leven, voor de periode 2014 – 2020 een budget van 700 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit programma zorgt er voor, dat slimme technologie wordt ingezet om mensen langer thuis te laten wonen. Voorstellen kunnen worden ingediend, ook in ons land.

Een ander voorbeeld om langer thuis wonen te stimuleren is het budget voor ‘slimme dorpen’. Veel mensen blijven het liefst in het eigen dorp wonen. Door samen te werken met de Kempendorpen, de opstellers van het pact van Venhorst en de verenigingen van kleine kernen slaagde Lambert van Nistelrooij er onlangs in om in Brussel een extra budget vrij te maken. De komende jaren is een budget van 2,4 miljard euro beschikbaar voor goede ideeën om dorpen op een slimme manier leefbaar en bereikbaar te houden.

Twee voorbeelden die slimme koppen in Nederland uitdagen om met goede ideeën te komen. De kans om te laten zien dat samenwerking tussen generaties loont, voor ons allemaal. Doet u ook mee?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.