03 juli 2024

CDA HDSR: in contact mét mensen en vóór de omgeving

Na een wisselvallige lente, waarvan we eerst nog dachten dat de zon veel zou schijnen, is op het moment van schrijven (28 juni) de zomer echt aangebroken. Ondanks soms lokale fikse buien en problemen met waterafvoer, schijnt op veel plekken de zon al dagen volop. Interessante contrasten. Dit zorgt ervoor dat de natuur volop in bloei staat, wat een prachtig gezicht en een kostbaar geschenk is. De CDA-fractie HDSR is de afgelopen maand zichtbaar druk geweest op veel fronten, hierbij enkele highlights van onze belangrijkste verrichtingen.

Opnieuw vragen over communicatie na waterlast
Na de dorpsraad in Hollandsche Rading is op 5 juni in de gemeente De Bilt wederom een bewonersavond over wateroverlast georganiseerd, nu in Bilthoven. De avond was drukbezocht door bewoners die veel overlast ondervinden van overtollig water, met name in kelders. Niet alleen leidt dit tot inmiddels langdurend ongemak, ook kosten voor energie om met waterpompen water af te blijven voeren en andere maatregelen lopen op. Het leidt tot vragen over de gezamenlijke aanpak door gemeente, waterschap en provincie. Annemien van der Veen, fractievoorzitter van het CDA HDSR, was aanwezig en stelt namens de CDA-fractie wederom artikel-40-vragen aan het Dagelijks Bestuur van HDSR. We merken dat of het nu gaat om omwonenden aan de Lekdijk die momenteel versterkt wordt of wateroverlast zoals in De Bilt, allen hechten aan een goede communicatie: wat kunnen zij zelf doen, wat doet het waterschap, de provincie, de gemeente. Wie heeft welke verantwoordelijkheid. Kortom: er is behoefte aan het eerlijke verhaal. Daar maken we ons als CDA dan ook sterk voor.

In gesprek met CDA Lopik en concrete resultaten Digitale Transformatie HDSR
De CDA-fractie HDSR hecht veel waarde aan het in contact zijn met alle relevante CDA-afdelingen. Van de landelijke fractie, de Statenfractie tot zeker ook de lokale fracties. Als we zo goed mogelijk weten wat er speelt, vergroot dit onze slagkracht als CDA. Op donderdag 13 juni was Robin Dorsman aanwezig in Lopik. Hij legde uit hoe de politieke situatie er in het waterschap uitziet, hoe het werkt en waar wij voor staan. Mooi gesprekken ontstonden over onder andere het grote project ‘Versterking Lekdijk’. Waar de CDA-fractie HDSR al recent een motie had ingediend dat het omgevingsmanagement veel beter moet, zodat aanwonenden zich gehoord en gezien voelen, en dat zogenaamde ‘meekoppelkansen’ (innovaties) moeten worden beperkt omwille van kostenreductie en een realistische, haalbare planning. De aanwezigen ondersteunden dit en gaven allemaal aan dat we ons hier hard voor moeten blijven maken. Waarvan akte!

Op 10 juli ligt in het Algemeen Bestuur de Voorjaarsnota voor. Hierin is onder andere één en ander opgenomen over Digitale Transformatie, over dit onderwerp is een vorige nieuwsbrief meer toegelicht. Vanwege de grote ontwikkelingen en impact van technologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen is hiervoor een Klankbordgroep Digitale Transformatie opgericht. Deze staat onder leiding van Robin Dorsman. Omdat toelichtende teksten over dit onderwerp erg algemeen van aard waren, hebben we een kritische notitie opgesteld. Hierin vragen we om concrete toelichting op behaalde resultaten, voortgang, gedegen aanpak, prioritering van ambities en kostenraming. De Dagelijks Bestuurder van HDSR komt met een reactie hierop bij de Algemeen Bestuursvergadering van 10 juli.

Aandacht voor omgeving en realistische investeringen voor gemaal Wijk bij Duurstede
Op 13 juni is in de commissie Systeem Kwaliteit Keten (SKK) gesproken over diverse onderwerpen. De belangrijkste waren de koersnotitie Landelijk Gebied en het besluit gemaal Wijk bij Duurstede. Ten aanzien van de koersnotitie Landelijk Gebied heeft het CDA, bij monde van Bram Beijer, aandacht gevraagd op tijd de omgeving te betrekken middels gebiedsprocessen. Dit vergroot het draagvlak van eventuele keuzes. Daarnaast vroegen we aandacht voor de lastige positie van agrariërs. Het Waterschap is voornemens om in Wijk bij Duurstede een gemaal te realiseren. Dit gemaal moet ervoor zorgen dat er ten alle tijden water vanuit de Nederrijn in de Kromme Rijn ingelaten kan worden. Een typisch waterschapwerk dat ooit gerealiseerd moet worden. Vanuit het CDA hebben we met oog op rentmeesterschap en realistische inzet er wel op aangedrongen dat deze investering niet te vroeg moet plaatsvinden.

Mochten er vragen of aandachtspunten zijn, horen we deze graag! Deze zullen we meenemen naar volgende bijeenkomsten en/of inbrengen bij een commissie- of Algemeen Bestuursvergadering.

Voor nu wensen we u en jullie allen een fijne, inspirerende zomer(vakantieperiode) toe!

Met een hartelijke groet,
Annemien van der Veen – Fractievoorzitter
Robin Dorsman – Algemeen Bestuurslid
Bram Beijer – Duo-commissielid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.