03 mei 2016

CDA: opheldering verdwijnen snelwegbus 150 op filegevoelige A27

De CDA-afdelingen in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland willen opheldering van de Gedeputeerde Staten over het verdwijnen van de snelwegbus 150 van Almere naar Utrecht, via Blaricum. Alle drie de fracties hebben in hun provincies hier Statenvragen over gesteld. Aanleiding is het bericht dat spitsbus 150 gaat verdwijnen. 

De buslijn is in 2012 als proef ingevoerd als alternatief voor de auto op de zeer filegevoelige A27, waarbij het is toegestaan tijdens de spits over de vluchtstrook te rijden. Het CDA vindt dat buslijnen die voorzien in een behoefte van de reiziger, goed worden gebruikt en zorgen voor verminderingen van de filedruk niet zomaar moeten verdwijnen.

CDA Statenlid Jan Willem Jansen: ‘In Utrecht stopt de bus op verschillende locaties, ideaal voor reizigers die niet per se in het centrum moeten zijn. Ook overstappen op het busvervoer in de provincie Utrecht is aantrekkelijk, bijvoorbeeld richting Nieuwegein. Provincies zijn primair verantwoordelijk voor het busvervoer en zouden, in dit geval samen met gemeentelijke overheden, moeten zoeken naar alternatieven'. Inwoners hebben inmiddels een petitie gestart voor het behoud van snelbus 150. De petitie is al door ruim 500 inwoners ondertekend.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.