26 september 2016

CDA Provincie Utrecht pleit voor een duurzame toekomst

Tijdens de Statenvergadering van de Provincie Utrecht is de Energietransitie besproken en aangenomen. Het betreft een breed plan waarmee € 8.000.000,- is gemoeid. Het CDA heeft voorstellen gedaan om de kans de vergroten om de ambities van de Provincie Utrecht op het gebied van een duurzame toekomst te behalen.

Het CDA heeft voorstellen gedaan om stappen te zetten richting een duurzame toekomst. Het CDA heeft hierbij specifiek aandacht gevraagd voor verduurzaming voor bestaande schoolgebouwen, een informatieloket over energiebesparing/opwekking, zonnepanelen op platte daken en het opnemen van indicatoren.

Het CDA heeft samen met D66 voorgesteld om bestaande schoolgebouwen te verduurzamen. Hier liggen kansen om stappen te zetten en wordt tevens een goed signaal afgegeven naar de jeugd op het gebied van duurzaamheid. De gedeputeerde heeft toegezegd dit in het plan mee te nemen.

Het CDA heeft gepleit voor een informatieloket in de vorm van een website waar particulieren, bedrijven en gemeenten gemakkelijk informatie kunnen vinden over energiebesparing/opwekking en tevens kennisuitwisseling kan plaatsvinden. Op deze wijze hoeft niet iedereen in de samenleving het wiel zelf uit te vinden. Hoewel dit punt steun kreeg van diverse partijen werd het ontraden vanuit het college omdat er volgens de gedeputeerde al voldoende loketten zijn die deze rol zouden vervullen.

Het CDA ziet zonnepanelen als een goede techniek om duurzame energie op te wekken. In verband met voorkoming van verrommeling van het landschap gaat de voorkeur van het CDA uit naar zonnepanelen op platte daken in plaats van in weilanden, zeker in landschappen met cultuur-historische waarde. De gedeputeerde had in eerste instantie aangegeven zo min mogelijk beperkingen op te willen werpen. Dit is begrijpelijk maar wel heeft het CDA de gedeputeerde erop gewezen dat per individueel plan in beschermde gebieden er rekening moet worden gehouden wat de gevolgen voor de beschermde status kunnen zijn. Zo is bijvoorbeeld het gebied 'de Stelling van Amsterdam' opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is een benoeming die niet eeuwigdurend is. Bij verrommeling kan UNESCO bijvoorbeeld besluiten om gebieden of panden van de lijst te schrappen met alle gevolgen van dien. De gedeputeerde heeft toegezegd om met deze informatie in het achterhoofd dergelijke beslissingen te nemen.

Tot slot heeft het CDA gepleit om in de plannen van het college indicatoren op te nemen. Op deze wijze wordt het makkelijker voor de Provinciale Staten om te controleren of de gestelde doelen van het college gehaald worden. Dit voorstel werd overgenomen. Het CDA miste verder nog de mogelijkheden om de energiecoöperaties te steunen en te stimuleren. Ook deze handreiking is gedaan door het college.

Aan het einde van een lange vergadering werd de energieagenda aangenomen. Heeft u nog vragen en of opmerkingen? Die kunt u mailen naar CDA Statenlid Derk Boswijk: [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.