18 november 2019

CDA stelt schriftelijke vragen over glasvezel

Op 7 december 2015 is het CDA-initiatiefvoorstel Glasvezelverbinding buitengebieden en kleine kernen aangenomen in de Provinciale Staten. Aansluitend is in opdracht van de provincie Utrecht door Dialogic geïnventariseerd hoeveel adressen verstoten waren van een acceptabele internetverbinding. Dit bleken er 14.000 verspreid over de provincie te zijn. Vervolgens is er op 28 september 2016 tussen de provincie en 26 gemeenten een intentieovereenkomst getekend met als doel om in de periode 2016-2019 het gehele buitengebied van de provincie Utrecht te voorzien van glasvezel. In veel gebieden is inmiddels een glasvezelkabel aangebracht.

Helaas gaat de aanleg niet overal voorspoedig. Het CDA Provincie Utrecht heeft signalen ontvangen dat, ondanks een succesvolle vraagbundeling, de aanleg nog niet overal is gestart.

Dit is voor het CDA aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:

1. Heeft GS een overzicht van welke gebieden, dankzij medewerking van de Provincie, er sinds 2015 zijn aangesloten op glasvezel?

2. Is GS op de hoogte dat de aanleg bij sommige gebieden niet of langzaam vorderen? Zo ja, wat zijn de mogelijke oorzaken van deze vertraging?

3. Wat kan GS doen om de aanleg zo spoedig mogelijk doorgang te laten vinden?

4. Eind dit jaar loopt intentieperiode af. Welke rol vervult de Provincie na deze periode in het tot stand brengen van glasvezelverbindingen in het buitengebied?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.