23 maart 2016

CDA stemt in met voorstel cultuurtoeristisch themajaar De Stijl

Het CDA heeft ingestemd met het voorstel van Gedeputeerde Staten om geld vrij te maken voor het themajaar de Stijl in 2017. Aanleiding is het cultuur-toeristisch themajaar ‘100 jaar De Stijl van Mondriaan tot Dutch Design’ dat in 2017 in Nederland wordt georganiseerd.

De provincie Utrecht heeft aan de Provinciale Staten voorgesteld om samen met de gemeente Utrecht en Amersfoort mee te doen met een eigen programma en met het creëren van een blijvende fysieke verbinding (landmark) tussen Utrecht en Amersfoort. Met name vanwege de toeristische en economische meerwaarde die dit met zich mee brengt. Het CDA kan zich hierin vinden. Het CDA stemde, na een wijzigingsvoorstel van de PvdA om de financiering te vinden in het programma Economie en in de lopende begroting, in met het voorstel. Het voorstel werd met een meerderheid aangenomen.

CDA Statenlid Marius Buiting: ‘Het CDA is altijd een voorstander geweest om erfgoed te koppelen aan de regio om op deze wijze de regio de bekendheid te geven die het verdiend. Cultuur en sport zijn tegenwoordig steeds meer dragers voor de bekendheid en het profiel voor de regio. Dit geeft een impuls aan onze economie. Hier is een kans op een typisch aan deze regio gebonden beweging de Stijl nationale en internationale erkenning te geven. De Stijl was eigenlijk zijn tijd ver vooruit. Als we nu spreken over de topregio Utrecht dan zou je kunnen zeggen dat de Stijl daar naar vooruit wees. Bijvoorbeeld door kunst te verbinden aan technologie, wetenschap en sociale aspecten. Al deze verbindingen zijn ook inspirerend voor de huidige Economic Board Utrecht (EBU) die vanuit de triple helix benadering verschillende denkwerelden met elkaar probeert te verbinden. Dit heeft er mogelijk aan bijgedragen dat Utrecht behoort tot de meest competitieve regio met een goed investeringsklimaat, waar de Stijl de grondlegger van is geweest. Het CDA moedigt het college daarom aan, om samen met de verschillende partners, dit prachtige kenmerk dat zo goed doorwerkt in onze modern economie als uitganspunt te nemen voor het themajaar’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.