21 april 2016

CDA vraagt aandacht voor kerkelijk erfgoed, erfgoed landbouw/visserij en ‘kleine erfgoed pareltjes’

Het CDA heeft tijdens de Statenvergadering waardering uitgesproken voor de opgestelde cultuurnota. Statenlid Marius Buiting benadrukte de belangrijke rol van de provincie als verbinder tussen diverse erfgoed pareltjes en gaf complimenten voor zowel de opbouw en de samenhang voor de nota. Het CDA vroeg tijdens de Statenvergadering bijzondere aandacht voor het kerkelijk erfgoed, erfgoed landbouw/visserij en de kleine pareltjes van het erfgoed.

De Stichting oude Gelderse kerken vindt het CDA een mooi voorbeeld voor het beheer van kerkelijk erfgoed. Zij hanteren drie criteria die onderliggend zijn aan de benaderingswijze voor het beheer van cultureel erfgoed die ook voor ons van belang zouden kunnen zijn. Namelijk samenwerkend overstijgend beheer, de oorspronkelijke bedoeling van het erfgoed  beschikbaar houden en een bevlogen gemeenschap die mee wil helpen het erfgoed in stand te houden. Bij het parelfonds zou het CDA meer aandacht willen voor erfgoed landbouw/visserij. Bijvoorbeeld de bijzondere rol van Bunschoten/Spakenburg bij de visserij of het kaaspakhuis in Woerden. Zaken die ook in het parelfonds onder de aandacht zouden kunnen komen. Daarnaast benadrukte het CDA het belang van verbinding tussen de verschillende parels in de provincie. Vele erfgoedparels zouden meer met elkaar in verbinding kunnen komen doordat zij een gemeenschappelijke verhaal vertellen en naar elkaar verwijzen. Juist bij kleine erfgoed parels biedt dit kansen omdat zij het lastig hebben om bezoekers te krijgen. Door kleine pareltjes in het erfgoed te verbinden en ook grote parels te laten verwijzen naar kleine parels kunnen deze meer onder de aandacht komen.

Tot slot heeft het CDA waardering geuit voor het draaiboek partnerinstellingen. Dit is voortgevloeid uit een subcommissie die gekeken heeft naar een nieuwe vorm van het geven en het monitoren van subsidies. Het CDA vindt goed aan de nieuwe vorm dat het zich richt op zoveel mogelijk toegevoegde waarde en zo weinig mogelijk op verantwoording. Wel is hierbij benadrukt dat het belangrijk is dat ook in deze systematiek genoeg ruimte blijft voor nieuwe partners.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.