CDA waterschap trekt het gebied in
Na een zonnige zomer is het inmiddels volop de herfst. Temperaturen zijn behoorlijk omlaag gegaan en neerslag valt in wisselende mate en hevigheid. Soms is het waterkoud. In de tussentijd gebeurt er veel op bestuurlijk gebied in HDSR. De algemene beschouwingen vonden plaats in het licht van de concept begroting 2025 en de nieuwe belastingverordening 2025. U leest hierover meer in deze nieuwsbrief, wat ons verhaal is en wat we hebben bereikt!
CDA Waterschap trekt het gebied in
Eerder al berichten wij over de inspanningen van CDA HDSR om meer grip te krijgen op de wateroverlast in de gemeente De Bilt en dan specifiek Bilthoven en Hollandsche Rading. Door artikel 40-vragen te stellen, hebben wij de zorgen van de bewoners gemeld, maar de antwoorden daarop wekken nog geen geruststelling. Gemeente, waterschap en provincie wijzen daarbij vaak naar elkaar. Ook vinden wij dat er te weinig informatie bij de bewoners terecht komt over zaken die zijzelf kunnen doen. Bij het CDA noemen we dat gespreide verantwoordelijkheid!
Peilbesluiten Maartensdijk
Op 12 november werden ook de peilbesluiten voor gemeente De Bilt/Maartensdijk toegelicht op een bewonersavond. Het lijkt erop neer te komen dat de huidige situatie op de meeste plekken in een nieuw peilbesluit wordt bestendigd. Het probleem in Hollandsche Rading is dat er in het verleden watergangen zijn gedempt of afgesloten, waardoor water niet naar het lager gelegen Maartensdijk kan wegstromen.
Luisteren naar inwoners
Annemien van der Veen, onze fractievoorzitter, ging met dorpsbewoners op pad het gebied in om met eigen ogen te zien waar de problemen zitten en welke mogelijke oplossingen zij zien. Annemien: “De voorgestelde oplossingen zijn in mijn ogen goed uitvoerbaar. Het gaat vaak om het met elkaar verbinden van waterlopen, bijvoorbeeld door het aanleggen van duikers, zodat het water ook afgevoerd kan worden in tijden van overmatige regenval zoals in afgelopen winter en voorjaar.” Het vraagt om een gezamenlijke aanpak tussen bewoners, agrariërs, gemeente en het waterschap en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je elkaar maar weet te vinden.”
Gezondheids- en funderingsschade Hoewel het gebied maar dunbevolkt is, leidt het voor de weinige bewoners wel tot gezondheidsschade (door schimmels in huizen) en schade aan funderingen en dus woon- en leefplezier. Ook voor bezoekers die in het gebied recreëren kan het tot gevaarlijke situaties leiden, omdat door de hoge waterstand het verschil tussen de weg en de berm niet meer zichtbaar is. Dit leidt tot valpartijen.
De laarzen aan!
Inmiddels heeft de Hoogheemraad Bert de Groot toegezegd om samen met de hydroloog de laarzen aan te trekken en met eigen ogen het gebied te inspecteren en met een voorstel te komen. We wachten het resultaat af.
Het geluid van het CDA bij de Algemene Beschouwingen
Op 13 november jl. vonden de Algemene Beschouwingen plaats omtrent de begroting 2025 en belastingverordening 2025. Wij hebben er voor gekozen om onze speerpunten krachtig en duidelijk te brengen, zodat iedereen weet waar wij voor staan. Juist ook omdat wij van een stabiele coalitiepartner zijn verschoven naar een constructief-kritische oppositiepartner.
Robin Dorsman ons Algemeen Bestuurslid, verwoordde namens het CDA kernachtig onze punten:
- “Meer gebruik maken van betrokkenheid en kennis van inwoners in een gebied. Zij kennen de omgeving en weten waar de schoen wringt, of dreigt vol te lopen met water, en met welke soms simpele, oplossingen erger kan worden voorkomen. Het waterschap kan niet alles alleen beheersen en uitvoeren. We hebben elkaar nodig, op het niveau van betrokkenheid, kennis en doe-kracht. Dat noemen we bij het CDA ook wel Omzien naar elkaar, elkaar serieus nemen en krachten bundelen!
- Een punt dat we bij herhaling hebben benoemd: We willen het Dagelijks Bestuur vragen om prioriteiten te stellen en keuzes te maken op basis van een gezonde, toekomstbestendige financiële bedrijfsvoering: wij zijn er geen voorstander om steeds maar weer de belastingen te verhogen en voortdurend de reservse aan te spreken, zoals in deze en vorige begroting. Goed omgaan met publiek geld is ons devies.
- Alert zijn op organisatie ontwikkeling en digitale transformatie. Technologie bepaalt in grote mate de manier van werken, zowel wat we doe en vooral ook hoe we het doen. En dat heeft heel veel voordelen, maar het maakt ons ook kwetsbaar. De verwevenheid met andere partijen, zoals overheden en bedrijfsleven neemt toe, maar kennis en kunde in de organisatie is net zo belangrijk. Regie, kennis, kwaliteit en veiligheid staan voorop in onze IT-gedreven organisatie
- Water als bron voor het leven. Schoon water is voor ons een heel belangrijk thema, zowel oppervlaktewater als grondwater. Daarbij hanteren we het uitgangspunt: voorkomen is beter dan genezen en doe wat echt nodig is. De doelstellingen van de Kader Richtlijn Water zijn voor ons dan ook belangrijk. Een motie van ons hierover is unaniem aangenomen.”
Wat zijn de belangrijkste politieke ontwikkelingen en behaalde resultaten?
Het blijft een proces van de lange adem om beweging te krijgen bij het Dagelijks Bestuur op bovenstaande punten. Toch zien we na anderhalf jaar hard werken en volhouden dat er verandering is. Robin: “De afgelopen 2 maanden zijn meerdere partijen, zowel coalitie- als oppositiepartijen, van standpunt verandert. Waar we voorheen al goed samenwerkten met oppositiepartijen VVD, AWP en SGP om onze standpunten kracht bij te zetten, is daar ook oppositiepartij AWP bijgekomen”.
Maar niet alleen met oppositiepartijen, ook coalitiepartijen staan open voor onze standpunten. “Coalitiepartij Natuur & Landbouw (geborgde zetels, red.) en Water Natuurlijk gaan mee in ons gedachtegoed. We hebben gezamenlijk een krachtige oproep gedaan aan het Dagelijks Bestuur om 1) meer inzicht te krijgen in de kosten, 2) meer grip te krijgen op de opgaven die op ons afkomen de komende jaren en decennia, 3) welke scenario’s en keuzes er zijn, en 4) het debat hierover te gaan voeren om échte gedragen besluiten te nemen.”
Er zijn verschillende toezeggingen gedaan door Hoogheemraden, doordat 2 moties van ons zijn aangenomen, in goede samenwerking met andere partijen! Het gaat om de volgende moties:
1) Motie 'Duurzame financiële huishouding' met de VVD over inzicht en gesprek over toekomstige kosten en scenario's (024-2024 Motie duurzame financiële huishouding voor de lange termijn HDSR - iBabs Publieksportaal) is aangenomen met toezeggingen van Hoogheemraad Nanda van Zoelen;
2) Motie 'realisatie KRW' met AWP over maatregelen en aanpak KRW (025-2024 Motie Realisatie KRW HDSR - iBabs Publieksportaal) is unaniem aangenomen, met toezeggingen van Hoogheemraad Gijs Stigter.
Daarnaast zijn toezeggingen gedaan naar aanleiding van de met N&L en CU ingediende motie ‘Regeren is vooruitzien’. Deze motie hebben we ingetrokken, nadat door Hoogheemraad Nanda van Zoelen toezeggingen zijn gedaan op de verzoeken in de motie (026-2024 Motie regeren is vooruitzien N&L CU HDSR - iBabs Publieksportaal).
We kijken met gepaste tevredenheid terug op een inspirerende periode met mooie resultaten! Dat geeft extra energie om de ingeslagen weg te blijven vervolgen.
Oproep
Heeft u ook een vraag over waterveiligheid of waterbeheer? Neem contact op met CDA HDSR Annemien van der Veen of Robin Dorsman.
Voor nu wensen we u en jullie allen een fijn en goed najaar toe!
Met een hartelijke groet,
Annemien van der Veen – Fractievoorzitter
Robin Dorsman – Algemeen Bestuurslid
Bram Beijer – Duo-commissielid