22 februari 2016

De kracht van de samenleving

‘We doen het samen!’ was de leus tijdens onze verkiezingscampagne. Inmiddels zijn wij al weer bijna een jaar op weg om daar in onze dagelijkse werk als volksvertegenwoordigers in de provincie vorm en inhoud aan te geven. Een hele uitdaging blijkt. Waarom?

Vertrouwen op de kracht van de samenleving

Omdat het spannend is om het begrip samen invulling te geven. Het écht samen doen, betekent voor mij dat we als provincie een rol kiezen die, zoveel mogelijk, dienend is. Dat we niet standaard op onze ‘machtspositie’ gaan zitten, maar vooral durven te vertrouwen op oplossingen die komen vanuit de Utrechtse gemeenschappen zelf. Vertrouwen op de kracht van de samenleving. In de Staten betekent dat soms dat je tegen de stroom op moet roeien, de stroom waarin gedebatteerd wordt over welke oplossing nu de juiste is voor het voorliggende probleem. Zo willen wij voor de leefbaarheidsproblematiek in de kleine kernen niet dat de provincie met dé aanpak of oplossingen komt. Dus.. niet meer huizen, meer voorzieningen, meer pinautomaten etc. Nee, wij willen niet beslissen waar die gelden heen gaan, maar weten dat de inwoners van de kleine kernen zelf met gedragen oplossingen komen en dat dat niet afhangt van de provincie. Wel kan de provincie helpen als dat nodig is, met kennis en kunde of eventueel financiële middelen.  

Goede voorbeelden werken aanstekelijk

Velen onder u zullen bekend zijn met Austerlitz Zorgt. De coöperatie die in Austerlitz een aantal jaren geleden is opgericht en waar ruim 40% van de volwassen inwoners inmiddels lid is. De coöperatie organiseert de nodige steun, zorg en hulp voor ouderen en andere zorgbehoeftigen in het dorp. Maar er zijn veel meer voorbeelden van maatschappelijke initiatieven die belangrijke pijlers vormen onder de lokale gemeenschap. Deze initiatieven willen wij als Statenfractie naar voren gaan brengen en in het zonnetje zetten. We willen leren wat maakt dat deze initiatieven werken en dat ook gaan delen en uitdragen. Zo kunnen de goede voorbeelden voor iedereen aanstekelijk werken. We doen het immers samen!

 ------

Bent u betrokken bij een initiatief waar u ons graag deelgenoot van wilt maken, of kent u een dergelijk initiatief? Meldt dit dan aan ons via [email protected]. Wij komen graag bij u kijken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.