04 juli 2024

De Toekomst van het Landelijk Gebied: Bespreking van het UPLG

Op woensdag 26 juni vond in de Statenzaal een belangrijke discussie plaats over het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). Onze fractievoorzitter en woordvoerder Landbouw, Chris Westerlaken, gaf een bijdrage waarin hij parallellen trok tussen de ruilverkavelingen van vroeger en de huidige transities in het landelijk gebied. Hij deelde persoonlijke ervaringen en benadrukte de noodzaak van een goed doordacht beleid dat belangen van zowel stedelijk als landelijk gebied behartigt.

Een Historisch Perspectief
In de jaren zeventig veranderde het landelijk gebied ingrijpend door de vele ruilverkavelingen. Hiermee gepaard gingen veel demonstraties en lange procedures, vergelijkbaar met de huidige transities.Net als toen kost de huidige transitie naar een duurzamer landelijk gebied veel geld en veroorzaakt het onzekerheid onder boeren en inwoners. Het is teleurstellend dat middelen, oorspronkelijk bestemd voor landbouwdoeleinden, aan andere zaken zonder voordeel voor de boeren zijn uitgegeven door de partij die in 2023 veel vertrouwen genoot in het landelijk gebied.

Schade en Herstel
Volgens de CDA-fractie heeft de start van het proces, ingezet door het kabinet in 2022, veel schade veroorzaakt. Boeren en bestuurders zijn volledig in de verkeerde stand gezet, wat heeft geleid tot tegenstand en tegenwerking in plaats van werkbare compromissen. Tijdens de door het CDA georganiseerde inloopavond op 22 mei jl. werd duidelijk dat veel betrokkenen bereid zijn de gestelde doelen te realiseren, mits hun zorgen en suggesties serieus worden genomen.

Tijdens de inloopavond kwamen verschillende belangrijke punten naar voren:

  • Er moet aandacht zijn voor de volgende generatie boeren.
  • Managementmaatregelen en innovaties moeten onderdeel worden van de maatregelenpakketten.
  • Denk aan energie, natuur en landbouw als combinaties van oplossingen, per gebied.
  • De nieuwe aanpak moet economisch haalbaar en rendabel zijn.
  • Zorg voor effectief en doeltreffend investering en gebruik van grond.
  • Maak gebruik van lokale kennis.
  • Maak duidelijk welke beoogde reducties op CO2 en Methaan bedoeld worden.
  • Het proces moet van onderaf komen en niet van bovenaf opgelegd worden.

Verzoek om duidelijkheid
Het CDA hecht eraan dat het College deze opmerkingen en suggesties serieus neemt en ze verwerkt in de komende stukken over de transitie van het landelijk gebied. Ook vroeg hij om duidelijkheid over de doelen en de financiering: welke doelen worden met welk geld gerealiseerd, gezien de beschikbare 350 miljoen euro.

Herstel van vertrouwen
Met de voorliggende voorstellen kunnen we als provincie werken aan het herstel van vertrouwen en het wegwerken van verwarring. Het doel is een betrouwbare overheid te zijn die staat voor fatsoenlijk beleid en in het algemeen belang handelt: "Door middel van deze plannen kunnen we een betrouwbare overheid worden waar de inwoners behoefte aan hebben. Een fatsoenlijke overheid die staat voor fatsoenlijk beleid."

(Foto: Almicheal Fraay)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.