Willem
24 maart 2017

Energiebesparende maatregelen in huis een stap dichterbij

De provincie Utrecht acht de kans zeer aanwezig dat zij zich aansluit bij het initiatief waarbij particuliere huiseigenaren een abonnement kunnen nemen op energiebesparende maatregelen in hun huis. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van het CDA.

Particuliere huiseigenaren in Gelderland en Overijssel hebben via een proef de mogelijkheid om een abonnement te nemen op energiebesparende maatregelen in hun huis. Voordeel van de proef is dat huiseigenaren vooraf geen eigen spaargeld in energiebesparing of energieopwekking hoeven te steken of hoeven te lenen. Zij kunnen het abonnementsgeld betalen doordat hun energierekening daalt en krijgen een garantie op hun energiebesparing. De provincie Utrecht geeft aan bereid te zijn het gesprek aan te gaan met de provincie Gelderland om te kijken wat de uitrolplannen van de initiatiefnemers zijn en welke rol de provincie Utrecht daarin zou kunnen vervullen.

CDA Statenlid Derk Boswijk: ‘Het CDA zoekt naar initiatieven om op een slimme manier de provincie Utrecht duurzaam te maken. Soms lijkt het of duurzaamheid alleen kan worden bereikt door hoge belastingen of het opleggen van maatregelen van bovenaf. Dit soort initiatieven toont aan dat het ook anders kan via initiatieven van onderop. Het CDA vindt het een goede ontwikkeling dat de provincie bereid is om zich in te spannen dat in de toekomst ook de particuliere huiseigenaren in de provincie Utrecht van dit initiatief gebruik kunnen gaan maken’.

Klik hier voor de antwoorden op de schriftelijke vragen van het CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.