11 juli 2017

Hiervoor ging ik in de politiek!

De politiek heeft helaas een niet al te beste naam. Het ene schandaal overschaduwt het andere schandaal en op verjaardagen moet ik aanhoren dat ‘alle politici zakkenvullers zijn’. Natuurlijk is de wereld een stuk genuanceerder en zijn niet alle politici zakkenvullers, maar dat visie steeds vaker plaats maakt voor populistisch gekibbel draagt niet bij aan het aanzien van het politieke ambt.

Nu moet ik toegeven dat ik zelf ook weleens degene was die op een verjaardag zijn gal spuwde over diverse misstanden in onze maatschappij. Maar drie jaar geleden kreeg ik sterk het gevoel dat ik graag zelf ‘iets’ wilde doen. Kort na de provinciale verkiezingen kreeg ik het dossier ‘internet in het buitengebied’. Al jaren worden in diverse kernen initiatieven ontwikkeld om snel internet voor iedereen te realiseren. Helaas zijn deze initiatieven vaak te kleinschalig en niet haalbaar. ‘Hier ligt een opdracht voor de Provincie!’ vonden wij als CDA Statenfractie. En zo begon het dat ik in een aantal maanden tijd alle uithoeken van onze provincie bezocht en langs ging bij diverse initiatieven en bewoners die tot op heden verstoken zijn van een acceptabele internetverbinding. In nauw overleg met diverse bewoners, wethouders en marktpartijen heb ik namens het CDA eind 2015 een Statenvoorstel ingediend waarin de Provincie deze lokale initiatieven zou verbinden - en waar nodig ondersteunen - om zo de haalbaarheid te vergroten. Na lang wikken en wegen gingen, op de PVV na, alle partijen akkoord met ons plan en had de Provincie er een taak bij.

Oud-CDA-gedeputeerde Bart Krol nam voortvarend het stokje over en liet eerst een inventarisatie maken van alle gebieden waar nog geen snel internet aanwezig was. Hieruit bleek dat ruim 14.000 huishoudens en bedrijven (!) in de provincie Utrecht verstoken waren van acceptabel internet. Sceptici die eerder het CDA beschuldigden van het zoeken naar spijkers op laag water waren hiermee definitief de mond gesnoerd. Vervolgens sloot de Provincie met alle Utrechtse gemeenten een overeenkomst waarin werd afgesproken om samen op te trekken om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken. De volgende stap was dat de vraagbundeling plaats zou gaan vinden.

De eerste Utrechtse gemeente die hier mee ging beginnen was Renswoude. Grappig, omdat dit ook de eerste gemeente was die ik in najaar 2015 samen met RTV Utrecht bezocht. De samenwerkende partijen, onder leiding van onze inmiddels nieuwe gedeputeerde Mirjam Maasdam, sloten begin dit jaar een overeenkomst met marktpartij CIF. Zij beloofden glasvezel aan te leggen wanneer 50% van de inwoners aangaf dat ze graag gebruik wilden maken van de aanbieding.

De volgende maanden werden er diverse informatieavonden georganiseerd en trokken tientallen buurtambassadeurs de hort op om iedereen mee te krijgen. Vorige week had ik nog contact met een aantal ambassadeurs en met de deadline in zicht bleek het nog spannend te worden. We hadden namelijk net de 30% gepasseerd en nog maar een paar dagen resterend. Ik was inmiddels al aan het zoeken naar een plan B.

Maar toen kwam afgelopen maandag het verlossende woord: 50,8% van de inwoners had hun handtekening gezet. Het glasvezel in het buitengebied van de eerste Utrechtse gemeente gaat er komen! Dit succes, waar ik namens het CDA een klein steentje aan heb kunnen bijdragen, geeft mij zo een enorme kick. Hiervoor ging ik in de politiek!

----- 

Klik hier voor meer informatie over de start van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de provincie Utrecht. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.