30 oktober 2019

Inbreng bij begroting

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 30 oktober stond onder andere de begroting 2020 op de agenda. Fractievoorzitter Derk Boswijk geeft in zijn inbreng aan dat we voor enorme uitdagingen staan, onder andere op het gebied van energietransitie, woningbouw en mobiliteit. Hij is tevreden dat het college hier niet voor weg loopt en juist lef toont.

Lees hieronder de samenvatting of lees hier de hele inbreng van het CDA.

In 2025 is de verwachting dat we met 8 miljard mensen zullen leven op deze aarde. Staat u eens stil bij dat ziektes, oorlogen en hongersnoden – die duizenden jaren de mensheid onder de duim hielden – steeds minder grip hebben op ons. Dit heeft echter ook een keerzijde. Er is maar één aarde om op te leven, ons te voeden en voor te zorgen. En dat gaat knellen.

We staan in onze provincie voor uitdagingen: het te kort aan betaalbare woningen, de energietransitie haalbaar en betaalbaar maken, het MKB en familiebedrijven helpen bij bedrijfsoverdracht met behoud van werkgelegenheid, onze boeren helpen naar een nog duurzamere landbouw, de provinciale organisatie verbeteren en versterken, bereikbaarheid met auto, ov en fiets verbeteren.

Deze uitdagingen aanpakken kost geld. Miljoenen euro’s liggen hier al jaren op de plank te versloffen terwijl de samenleving schreeuwt om acties en het is daarom onze verantwoordelijkheid om, op een verantwoorde manier, een deel van deze reserves te gebruiken. En dat is exact wat we met deze begroting willen gaan doen.

De rode draad in ons verkiezingsprogramma is dat wij als CDA vinden dat deze uitdagingen zo veel als mogelijk moeten worden aangepakt van onderaf. Dus niet vanuit de ivoren toren alles bepalen maar zoveel mogelijk in gesprek gaan met elkaar. In een wereld waarin iedereen praat maar bijna niemand nog luistert, verlangt de samenleving naar een provincie die niet alleen lef toon maar ook meer poldert en minder polariseert. Een eerste voorbeeld zagen we al begin deze maand toen, in tegenstelling tot veel andere provincies, dit voltallige college onze boeren hier in dit provinciehuis verwelkomde, het gesprek aanging en de boeren redelijk tevreden terug naar hun bedrijven en gezinnen konden gaan. Vergeet niet dat deze sector het hardst op weg is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daarom dienen we een motie in die oproept om deze stikstofcrisis gezamenlijk, met boeren, en de gebiedscommissies, aan te pakken. Maak gebruik van kennis en ervaring uit het veld die er al gewoon is. 

Deze Can-do mentaliteit hebben we al gezien bij dit college begin deze maand. Laten we deze manier van werken doorzetten zodat we op korte termijn successen kunnen boeken op het gebied van de rode contour, voor het CDA heel belangrijk, maar ook op het gebied van de energietransitie. Daarbij voegen we nog een uitdaging toe: we dienen een motie in om tot een actieplan te komen voor het planten van 600.000 bomen. En als we klimaatverandering echt serieus nemen, dan moeten we geen enkele optie uitsluiten. Daarom dienen wij een in motie om actief de ontwikkelingen op het gebied van Thorium te volgen. Verder zien we ook dat veel maatregelen in de energietransitie op weerstand stuiten terwijl maatregelen waar eigenlijk wel consensus over is toch achterblijven. Zo is in de Provincie Utrecht nog maar 14% van de beschikbare platte daken benut. Navraag leert dat veel bedrijven en eigenaren van deze daken terughoudend zijn omdat er nauwelijks onafhankelijk advies is. Daarom roepen wij als CDA op om als Provincie Utrecht een zo genoemde ‘versnellingsteam zon op dak’ aan te stellen.

Het CDA maakt zich al sinds jaar en dag hard voor het MKB en het MBO. Het is ons bekend dat Lage Weide graag een MBO-campus wil realiseren. Dit lijkt ons heel belangrijk gezien het te kort aan technisch personeel en de mismatch die er vaak in het MBO is. Echter, het succes van een MBO-campus hangt natuurlijk af van de bereikbaarheid van deze locatie met het openbaar vervoer en de fiets. Helaas moeten we constateren dat de bereikbaarheid van Lage Weide vanuit omliggende gemeenten bijzonder slecht is. Daarom roepen wij het college op om tot een passende maatwerkoplossing te komen.  

Verder hebben de signalen het CDA bereikt dat het initiatiefvoorstel familiebedrijven welke wij vorig jaar hebben ingediend een succes is gebleken. We zijn benieuwd wanneer wij de definitieve rapportage van deze pilot kunnen ontvangen. Wij zijn blij dat dit college deze pilot een vervolg gaat geven, maar ook in de begroting aangeeft om structureel beleid op dit specifieke gebied te ontwikkelen.

Dan zijn er nog een aantal vragen op het gebied van mobiliteit en woningbouw. Hoewel de focus bij dit college duidelijk is verschoven naar de fiets en het openbaar vervoer, betekent dat niet dat projecten zoals de N201 op de lange baan worden geschoven. Een aantal gemeenten willen dolgraag aan de slag met de woningbouw aldaar. Daarom dienen we een motie in om de plannen die er zijn te concretiseren, waarbij gestimuleerd wordt om betaalbare woningen voor met name starters en senioren te bouwen. 

En tenslotte ligt er een pittige en uitdagende tijd voor ons. Een tijd waarin er soms moet worden gekozen voor het publieke belang in plaats van de publieke opinie. Er zullen tijden komen waar vast dingen misgaan. Maar denk dan aan wat Theodore Roosevelt zei: “The only man who never makes a mistake is the man who does nothing.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.