03 juli 2017

Inbreng CDA bij kadernota

Bij de laatste Statenvergadering voor het zomerreces stond onder andere de kadernota op de agenda. Fractievoorzitter Chris Westerlaken vestigde in zijn inbreng onder meer de aandacht op een transparant financieel beheer, de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en de energietransitie in de vorm van zonnepanelen op daken.

Nu het weer beter gaat in Nederland merken wij dat ook in de Provincie Utrecht. Voor het CDA betekent dit dat we het eventueel niet begrote overschot in kunnen gaan zetten voor reserveringen voor moeilijkere tijden en voor zaken die in de krappe tijden zijn blijven liggen. Zoals een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt voor kwetsbare groepen uit het beroepsonderwijs. De CDA-fractie wil dat er, samen met anderen (Onderwijs, Overheden en Ondernemers) gewerkt wordt aan beleid dat groepen die dat zelf niet of minder goed kunnen in onze provincie mee kunnen doen, vooral op de arbeidsmarkt.

Het CDA denkt hierbij vooral aan de laagste niveaus van het beroepsonderwijs die buiten beeld raken in het provinciale beleid dat vooral gericht lijkt te zijn op de hoog opgeleide kansrijke arbeidsmarktdeelnemers die vooral in de omgeving van het USP actief zijn. Het CDA roept GS op om met voorstellen te komen die ondersteuning bieden aan projecten die leiden tot een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt vooral voor de starters en de (innovatieve) maakindustrie.

Een ander onderwerp waarvoor de CDA fractie aandacht wil vragen is de energietransitie. De Provincie heeft zich eerder uitgesproken over de voorkeur voor zonnepanelen op daken van gebouwen boven de plaatsing in grondopstelling in weilanden. Deze keuze komt in gevaar doordat de landelijke Energie Investerings Aftrek (EIA) wel van toepassing is bij zonnevelden, maar niet bij panelen op gebouwen. Dit werkt contraproductief. Wij vragen het college in Den Haag te pleiten voor reparatie van de fiscale wetgeving. De aanleg van panelen op daken is belangrijk en kan ook worden toegepast in combinatie met sanering van asbestdaken.

Daarom wil het CDA bijdragen aan:

- versterking van provincie, waarbij de sterke kanten van onze regio, van economie tot cultuur en erfgoed verder versterkt worden;

- een provincie waar de arbeidsmarkt meer in balans is en waar het voor praktisch of theoretisch opgeleiden goed wonen, werken en recreëren is;

- solide en transparant financieel beheer dat dit mogelijk maakt.

Lees hier de hele inbreng. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.